Home » Știință » Aerul poluat este asociat cu atacurile de cord la persoanele nefumătoare

Aerul poluat este asociat cu atacurile de cord la persoanele nefumătoare

Publicat: 25.08.2022

Cercetările prezentate la Congresul ESC 2022 susțin o relație cauzală între poluarea aerului și atacurile de cord, deoarece fumătorii, care inhalează deja fum, nu sunt afectați de aerul poluat.

„Corelarea dintre poluarea aerului și atacurile de cord în studiul nostru a fost absentă la fumători. Acest lucru poate indica faptul că aerul poluat poate provoca atacuri de cord, deoarece fumătorii, care se autointoxică continuu cu poluanții atmosferici, par mai puțin afectați de poluanții externi suplimentari,” spune autorul studiului, dr. Insa de Buhr-Stockburger de la Berlin Brandenburg Myocardial Infarct Registry (B2HIR), Germania.

Acest studiu a investigat asocierile dintre oxidul nitric, particulele cu un diametru mai mic de 10 µm (PM10) și incidența infarctului miocardic la Berlin. Oxidul nitric provine din arderea la temperaturi ridicate, în special din vehiculele diesel. Arderea este, de asemenea, o sursă de PM10, împreună cu abraziunea de la frâne și anvelope și praf, indică Eurek Alert.

Poluarea îi afectează mai mult pe nefumători

Studiul a inclus 17.873 de pacienți cu infarct miocardic (între 2008 și 2014) înscriși în B2HIR.2 Numărul zilnic de infarct miocardic acut a fost extras din baza de date B2HIR împreună cu caracteristicile inițiale ale pacientului, inclusiv sexul, vârsta, statutul de fumat și diabetul.

Concentrațiile zilnice de PM10 și oxid nitric în întreg orașul au fost obținute. Informațiile despre temperatura minimă și maximă și precipitații au fost preluate de la stația meteo Berlin Tempelhof și au fost fuzionate cu datele privind incidența infarctului miocardic și poluarea aerului.

Cercetătorii au analizat asocierile dintre incidența miocardicului acut și concentrațiile medii de poluanți în aceeași zi, ziua anterioară, și o medie a celor trei zile precedente în rândul tuturor pacienților și în funcție de caracteristicile inițiale. Au fost analizate, de asemenea, asocierile dintre incidența miocardiei acute și parametrii meteorologici, respectiv aerul poluat.

Aerul poluat, o cauză a infarctului

În ceea ce privește poluarea, infarctul miocardic a fost semnificativ mai frecvent în zilele cu concentrații mari de oxid nitric, cu o incidență cu 1% mai mare la fiecare creștere de 10 µg/m3. Infarctul miocardic a fost, de asemenea, mai frecvent când a existat o concentrație mare de PM10 în ultimele trei zile, cu o incidență cu 4% mai mare pentru fiecare creștere cu 10 µg/m3. Incidența infarctului miocardic la fumători nu a fost afectată de concentrațiile de oxid nitric și PM10.

În ceea ce privește vremea, incidența infarctului miocardic a fost semnificativ legată de temperatura maximă, cu o incidență mai mică cu 6% la fiecare creștere de 10°C a temperaturii. Nu au fost detectate asocieri cu durata vremii însorite sau precipitații.

„Studiul indică faptul că aerul murdar este un factor de risc pentru infarctul miocardic acut și sunt necesare mai multe eforturi pentru a reduce poluarea din trafic și ardere. Cauza nu poate fi stabilită printr-un studiu observațional. Este plauzibil ca poluarea aerului să fie o cauză care contribuie la infarctul miocardic, având în vedere că oxidul nitric și PM10 promovează inflamația, ateroscleroza este parțial cauzată de procese inflamatorii și nu au fost găsite asociații la fumători”, mai spune Buhr-Stockburger.

Vă mai recomandăm și:

Aruncarea „gunoiului celular” ajută la recuperarea inimii după infarctul miocardic

Un studiu pe șoareci a dus la identificarea unui tratament promițător pentru infarctul miocardic

Consumul regulat de ardei iuţi poate reduce riscul de infarct sau atac cerebral

Un tânăr din Texas a făcut infarct din cauza consumului excesiv de băuturi energizante

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase