Home » D:News » Cât de mult a crescut prețul pâinii în Uniunea Europeană în ultimul an?

Cât de mult a crescut prețul pâinii în Uniunea Europeană în ultimul an?

Cât de mult a crescut prețul pâinii în Uniunea Europeană în ultimul an?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.09.2022

Prețul pâinii a crescut cu 18% în Uniunea Europeană în ultimul an. Ungaria este cea mai afectată, cu o creștere a prețurilor de 66% într-un an. România se află pe locul 10, cu o creștere de peste 20%.

Potrivit cifrelor publicate luni de agenția europeană de statistică Eurostat, prețul pâinii a urcat în medie cu 18% în UE între august 2022 și august 2021, scrie Le Figaro.

Nu toate statele membre se confruntă însă cu o inflație similară.

Unde a crescut prețul pâinii cel mai mult?

Ungaria este cea mai afectată, cu o creștere a prețurilor de 66% într-un an. La mare distanță, în Lituania, Estonia și Slovacia, valoarea pâinii a crescut cu 33 și 32%.

România se află pe locul 10, cu o creștere de peste 20%. Franța, țara baghetei, creșterea este limitată la 8%. Parisul este urmat de Olanda și Luxemburg, unde prețurile au crescut cu 10%.

Ce a cauzat creșterea prețului pâinii?

Eurostat atribuie o mare parte din aceste costuri suplimentare războiului din Ucraina, în condițiile în care Rusia și Ucraina se numără printre principalii exportatori de grâu și îngrășăminte.

Grâul a atins un nivel record pe 16 mai, la 438,25 euro pe tonă, înainte de a reveni la niveluri ridicate (peste 350 de euro pe tonă).

În general, creșterea prețurilor este generală în Europa. Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 9,1% în august 2022, față de 8,9% în iulie, potrivit Eurostat. Cu un an înainte, rata era de 3,0%.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase