Home » D:News » Edward Snowden, fost colaborator al CIA, a primit cetăţenie rusă

Edward Snowden, fost colaborator al CIA, a primit cetăţenie rusă

Edward Snowden, fost colaborator al CIA, a primit cetăţenie rusă
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28.09.2022

Preşedintele Vladimir Putin a emis un decret prin care îi acordă cetăţenie rusă lui Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).

Edward Snowden, în vârstă de 39 de ani, avea rezidenţă permanentă în Rusia din octombrie 2020.

Acum, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să îi acorde cetăţenie rusă, potrivit agenţiei Reuters.

Vladimir Putin a emis luni un ordin prezidenţial referitor la „Conferirea cetăţeniei Federaţiei Ruse”. Printre persoanele aflate pe listă se numără Edward J. Snowden, a transmis agenţia Interfax.

Edward Snowden, fost colaborator al CIA

Anatoly Kucherena, avocatul rus al lui Edward Snowden, a confirmat informaţia. El a precizat că Edward Snowden nu va face obiectul ordinului de mobilizare militară emis de preşedintele Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina.

Ca reacţie, Departamentul de Stat de la Washington a anunţat recent că nu este la curent cu nicio modificare a statutului cetăţeniei americane a lui Edward Snowden. Abordarea Washingtonului în privinţa lui Edward Snowden nu s-a schimbat, a subliniat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Edward Snowden, fost colaborator al CIA, a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a dezvăluit în 2013 documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de Agenţia pentru Siguranţă Naţională (NSA).

Procurorii americani cer extrădarea lui Snowden

Procurorii americani cer ca Edward Snowden să fie extrădat din Rusia pentru a fi judecat pentru acte de spionaj. Snowden contestă acuzaţiile formulate de autorităţile din SUA şi cere anularea acestora.

Edward Snowden nu a fost activ în spaţiul public în Rusia, dar a criticat ocazional pe reţele de socializare online politicile guvernamentale ruse, notează agenţia The Associated Press. El a semnalat în 2019 intenţia de a reveni în Statele Unite dacă i s-ar garanta un proces corect.

De ce a ales Edward Snowden să publice documente secrete?

Fostul preşedinte american Donald Trump sugera în august 2020 că l-ar putea graţia pe Edward Snowden, pe fondul criticilor referitoare la abordarea autorităţilor judiciare americane în acest caz.

Snowden a argumentat în mod repetat că a dezvăluit documente secrete întrucât a crezut că serviciile de informaţii americane şi-au depăşit atribuţiile şi au încălcat drepturi civice. El a explicat că nu credea că Administraţia Barack Obama ar fi acţionat la o eventuală plângere internă a sa, de aceea a optat pentru publicarea documentelor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase