Home » D:News » Ucraina recuperează teritorii în regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o

Ucraina recuperează teritorii în regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o

Ucraina recuperează teritorii în regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o
Foto: Profimedia
Publicat: 07.10.2022

Ucraina recuperează mai multe teritorii în regiunea pe care Rusia susține că a anexat-o. Zelenski spune că Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka, la nord-est de orașul Herson, au fost „eliberate”.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au recucerit mai multe așezări din Herson, una dintre regiunile sudice parțial ocupate de Rusia, pe care Moscova susține că le-a anexat.

În condițiile în care forțele rusești se retrag de pe liniile de front din sud și est, Zelenski a declarat miercuri seara târziu, într-o alocuțiune video, că Novovoskresenske, Novohryhorivka și Petropavlivka, la nord-est de orașul Herson, au fost „eliberate”, potrivit Reuters.

Zelenski s-a adresat și forțelor pro-Moscova, spunându-le că au pierdut deja.

Ucraina recuperează teritorii

„Ucrainenii știu pentru ce luptă. Și din ce în ce mai mulți cetățeni ai Rusiei își dau seama că trebuie să moară doar pentru că o singură persoană nu vrea să pună capăt războiului”, a spus el, cu referire la Putin.

Harta Moscovei din Ucraina pare să arate că zonele pe care Moscova le controlează se micșorează. O hartă a „noilor regiuni” publicată de agenția de știri de stat RIA a inclus întregul teritoriu al provinciilor ucrainene, dar unele părți au fost umbrite și etichetate ca fiind sub control militar ucrainean.

Armata ucraineană din sud a declarat că forțele sale au încheiat peste 350 de misiuni, au ucis cel puțin 58 de luptători ruși, au distrus nouă tancuri, 17 vehicule blindate și patru obuziere.

Reuters nu a putut verifica imediat acest raport.

Va fi condamnată anexarea rusă a teritoriilor Ucrainei?

La Națiunile Unite, Rusia face presiuni pentru un vot secret în loc de un vot public săptămâna viitoare, când Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, analizează dacă va condamna anexarea de către Rusia a orașelor Donețk și Luhansk, în est, și a orașelor Herson și Zaporojie, în sud, după organizarea de referendumuri în provincii.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri o lege pentru a încorpora cele patru regiuni în Rusia. Ucraina afirmă că nu va accepta niciodată o confiscare ilegală a teritoriului său prin forță. Kievul și Occidentul au declarat că referendumurile au fost voturi trucate, organizate sub amenințarea armelor.

Noua lege ar încorpora aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei în Rusia, echivalentul suprafeței Portugaliei, în cea mai mare anexare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Putin spune că dorește să asigure securitatea Rusiei și să protejeze vorbitorii de limbă rusă din Ucraina. Kievul acuză Moscova de o acaparare de teritoriu.

Vor fi folosite armele nucleare?

Măsura Rusiei de a anexa regiunile ridică posibilitatea unei escaladări a războiului. Putin și alți oficiali au declarat că ar putea folosi arme nucleare pentru a proteja teritoriul rusesc, inclusiv provinciile anexate.

Ucraina a declarat că nu se va lăsa influențată de nicio amenințare nucleară, iar Zelenski a spus că el și înalții săi oficiali militari s-au întâlnit pentru a discuta despre recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase