Home » D:News » Premierul japonez cere anchetarea Bisericii Unificării în cazul asasinării fostului premier Shinzo Abe

Premierul japonez cere anchetarea Bisericii Unificării în cazul asasinării fostului premier Shinzo Abe

Premierul japonez cere anchetarea Bisericii Unificării în cazul asasinării fostului premier Shinzo Abe
Foto: Pexels
Publicat: 18.10.2022

Premierul japonez Fumio Kishida a ordonat luni o anchetă asupra Bisericii Unificării, după ce asasinarea fostului premier Shinzo Abe în luna iulie a scos la iveală legături strânse între aceasta și parlamentarii partidului de guvernământ.

Sprijinul pentru guvernul lui Kishida este la cel mai scăzut nivel de când a preluat mandatul, pe fondul furiei tot mai mari legate de faptul că parlamentarii Partidului Liberal Democrat (PLD) nu și-au dezvăluit pe deplin legăturile cu Biserica Unificării, potrivit Reuters.

Abe a fost împușcat în timpul unui miting electoral, iar presupusul ucigaș a declarat că mama sa a fost falimentată de biserică, pe care criticii o numesc „un cult”, și l-a acuzat pe Abe că a promovat-o.

Ce informații ar putea aduce anchetarea Bisericii Unificării?

Kishida l-a instruit pe ministrul culturii să pregătească o investigație asupra bisericii în conformitate cu Legea privind corporațiile religioase.

Vorbind în fața parlamentului, Kishida și-a cerut scuze pentru că mulți dintre membrii PDL au avut legături cu biserica, ceea ce, a spus el, a subminat încrederea publicului în guvern. Premierul a declarat că „ia în serios” acuzațiile potrivit cărora biserica i-a lăsat pe mulți adepți săraci și le-a perturbat familiile.

El a declarat că nu a avut nicio relație personală cu biserica, deși mai mult de jumătate dintre legislatorii PDL au dezvăluit legături de la asasinarea lui Abe. Partidul spune că nu există nicio legătură organizațională cu biserica.

Kishida a declarat că guvernul a primit peste 1700 de cereri de ajutor pentru probleme financiare și probleme de sănătate mintală legate de biserică. El a promis că va extinde sprijinul pentru victime.

Există șanse ca această biserică să se dizolve?

Grupul de experți guvernamentali a declarat, într-o propunere emisă luni, că dizolvarea bisericii ar trebui să fie o opțiune luată în considerare de către anchetatori.

Biserica Unificării a fost fondată în Coreea de Sud în 1954 de către Sun Myung Moon, un anticomunist și autodeclarat Mesia. Aceasta a construit legături cu politicienii pentru a atrage adepți și a obține legitimitate, potrivit lui Hiroshi Yamaguchi, un avocat care a lucrat la cazuri împotriva bisericii. Politicienii au obținut acces la membrii bisericii pentru a fi ajutați în campanii, a spus el.

Biserica spune că a fost defăimată, iar membrii ei s-au confruntat cu amenințări cu moartea de la uciderea lui Abe.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase