Home » Știință » O stea în trecere care ar modifica orbita lui Neptun ar putea distruge întregul Sistem Solar

O stea în trecere care ar modifica orbita lui Neptun ar putea distruge întregul Sistem Solar

Publicat: 09.07.2022

Cât de stabil este Sistemul Solar? Este destul de stabil, dar mici influențe gravitaționale pot provoca efecte dramatice din cauza naturii haotice și complexe a forțelor implicate. Acum, doi cercetători și-au propus să determine cât de ușor poate fi perturbat, iar răspunsul este fascinant.

Pentru ca lucrurile să meargă cu adevărat prost pentru Sistemul Solar, ar fi nevoie doar ca distanța medie dintre Neptun și Soare să fie modificată cu 0,1%, ceea ce ar face ca șansele ca Sistemul Solar să coboare în haos să fie de zece ori mai mari. Lucrarea a fost publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Unul dintre posibilele puncte de plecare ale instabilității Sistemului Solar este cea mai mică dintre planete, Mercur.

Periheliul – cel mai apropiat punct de pe orbita unei planete în jurul Soarelui – al lui Mercur se deplasează cu aproximativ 1,5 grade la fiecare 1.000 de ani, o rată foarte apropiată de cea a lui Jupiter.

Cât de stabil este Sistemul Solar?

Dacă cele două ar trebui să cadă în sincronizare, există o șansă de 1% ca Mercur să fie scos de pe orbită și fie ejectat din Sistemul Solar, fie pus pe un curs de coliziune cu Venus, Soarele sau chiar cu Pământul în următorii trei-patru miliarde de ani.

Oamenii de știință își imaginează o stea în trecere care se apropie puțin prea mult. Mercur este prea aproape de Soare pentru a o simți, dar Neptun ar simți-o, iar perturbația s-ar răspândi în Sistemul Solar.

Efectele unei perturbații de 0,1% – echivalentul a 4,5 milioane de kilometri în semi-axa principală a lui Neptun – se răspândesc pe Pământ și Marte în doar 20 de milioane de ani. O perturbație de 10 procente ar putea însemna o catastrofă pentru noi și pentru Planeta Roșie.

Soarele ar putea da peste cap Sistemul Solar

Echipa a efectuat 2.880 de simulări, 960 având perturbații prea mici pentru a fi măsurate. Totuși, în patru dintre acestea, Mercur a lovit Venus, scrie IFL Science.

Nu este numai moarte și distrugere în celelalte 1.920 de modele, dar există 26 care se termină cu un haos în desfășurare, o mulțime de coliziuni între Mercur și Venus, una cu Pământul și Marte, care se izbesc unul de altul, și unele în care Uranus, Neptun sau Mercur sunt aruncate complet în afara sistemului.

Echipa a estimat, de asemenea, șansele ca o stea să se apropie suficient de mult pentru a provoca toate acestea, însă doar 20 de șanse în următorii 100 de miliarde de ani.

Știind că Soarele, așa cum este el, va mai exista în jur de cinci ani, dacă există ceva care va da peste cap Sistemul Solar, probabil că va veni din interiorul acestuia.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar

Un sistem solar din ”vecinătatea” noastră cosmică prezintă condiții favorabile vieții

Astronomii au confirmat existența unei exoplanete solide în cel mai apropiat sistem solar

Meteoritul care este mai vechi decât întregul nostru sistem solar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase