Home » Știință » NASA a anunțat data de lansare pentru misiunea care va studia asteroidul 16 Psyche

NASA a anunțat data de lansare pentru misiunea care va studia asteroidul 16 Psyche

Publicat: 08.11.2022

NASA a stabilit data de lansare pentru misiunea de explorare a unui asteroid despre care se crede că ar putea să fie nucleul unei planete ancestrale.

După încercări întârziate și o amânare în timpul verii, NASA a anunțat că, în sfârșit, își reia misiunea de explorare a unei roci spațiale gigantice și tentante care se ascunde adânc în centura de asteroizi.

Cunoscut sub numele de 16 Psyche, asteroidul vizat de NASA cuprinde un procent din masa totală a centurii de asteroizi și se speculează că ar putea fi nucleul unei planete antice.

Dar nu mărimea lui Psyche este ceea ce îi intrigă atât de mult pe oamenii de știință, ci compoziția sa bogată în metale, despre care se crede că adăpostește o bogăție de fier, nichel și aur cu o valoare estimată la 10 cvintilioane de dolari – depășind cu ușurință valoarea întregii economii a Pământului.

Din nou pe drumul cel bun

Inițial programată pentru a fi lansată în august 2022, nava spațială de la NASA, denumită în mod corespunzător Psyche, a fost afectată de o problemă persistentă a software-ului de zbor care a determinat agenția spațială americană să rateze oportunitatea de lansarea care s-a încheiat la 11 octombrie.

Dar, după ce a trecut cu bine de o verificare independentă care a stabilit dacă misiunea ar trebui să fie abandonată sau nu, NASA a anunțat oficial că, în cele din urmă, călătoria navei spațiale Psyche va continua, planificată pentru lansare la bordul unei rachete SpaceX Falcon Heavy în data de 10 octombrie 2023.

„Sunt extrem de mândru de echipa Psyche. În timpul acestei revizuiri, ei au demonstrat progresele semnificative deja realizate în vederea viitoarei date de lansare. Sunt încrezătoare în planul care merge mai departe și entuziasmată de știința unică și importantă pe care această misiune o va returna”, a declarat într-un comunicat Laurie Leshin, directorul Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Deși noua dată de lansare întârzie doar cu puțin peste un an, sosirea preconizată pe asteroidul Psyche este amânată cu peste trei ani – 2029 în loc de 2026 – din cauza faptului că va trebui să aștepte o altă ocazie de a se desprinde de gravitația lui Marte.

Privind în interiorul unei planete

După ce va ajunge, nava spațială de la NASA va orbita în jurul asteroidului și îl va studia cu o serie de instrumente, inclusiv un aparat de imagistică multispectrală, spectrometre de raze gamma și neutroni și un magnetometru, potrivit agenției, relatează Futurism.

În acest fel, oamenii de știință speră să determine dacă asteroidul este într-adevăr nucleul unei planete în formare, cunoscută sub numele de planetesimal. Dacă este, s-ar putea dovedi drept o oportunitate neprețuită pentru a înțelege interiorul planetelor terestre precum a noastră.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Instrumentul pentru detectarea vieții al NASA, gata să zboare spre Enceladus sau Europa

Marte, o planetă surprinzător de dinamică. NASA a înregistrat peste 1.000 de cutremure pe Planeta Roșie

O fotografie uimitoare cu Pământul și Luna, surprinsă de nava spațială Lucy de la NASA

Zâmbetul Soarelui a fost surprins de NASA într-o imagine nemaipomenită

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase