Home » D:News » Care a fost cuvântul anului 2022?

Care a fost cuvântul anului 2022?

Care a fost cuvântul anului 2022?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 02.12.2022

Dicționarul Merriam-Webster a ales cuvântul anului 2022. Este vorba despre „gaslighting”, care înseamnă acțiunea de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj.

„Gaslighting” înseamnă, relatează CNN, „acțiunea sau practica de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj”. A fost ales cuvântul de top al acestui an pentru că a devenit „cuvântul favorit pentru percepția înșelăciunii”.

Gaslighting este, de obicei, un termen mai complex decât a minți din senin. Gaslighting este atunci când cineva înșală ca parte a unui „plan mai mare”, a arătat dicționarul Merriam-Webster.

„Un cuvânt al timpurilor noastre”

Termenul „gaslighting” înglobează o parte din ceilalți termeni comuni asociați cu dezinformarea – „deepfakes” și „fake news”.

„În această epocă a dezinformării, a știrilor false, a teoriilor conspiraționiste, a trolilor de pe Twitter, gaslighting a apărut ca un cuvânt al timpurilor noastre”, a declarat dicționarul.

Potrivit Merriam-Webster, în acest an s-a înregistrat o creștere de 1.740% a căutărilor pentru acest termen, iar interesul a rămas ridicat pe tot parcursul anului.

„Gaslighting” a devansat alți termeni legați de evenimente specifice care au avut loc în 2022. Printre aceștia se numără: „oligarh”, care a înregistrat un vârf de interes după invazia Rusiei în Ucraina, „regina consoarta” sau „omicron”.

Cuvântul anului 2022 nu este atât de nou pe cât pare

În timp ce alte cuvinte frecvent căutate, precum „omicron” sau „regina consoarta”, reflectă evenimente sau episoade specifice din 2022, „gaslighting” se referă la un fenomen care nu este trecător, ci mai degrabă o parte înrădăcinată a vieții noastre, conform Merriam-Webster.

Termenul „gaslighting” se datorează piesei din 1938 și filmului „Gaslight” din 1944 (la rândul său un remake al unui film din 1940). În ambele, un bărbat rău încearcă să-și păcălească proaspăta soție, făcând-o să creadă că își pierde mințile.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase