Home » Știință » Adevărul despre apa de pe Marte! Astronomii explică un fenomen uimitor

Adevărul despre apa de pe Marte! Astronomii explică un fenomen uimitor

Adevărul despre apa de pe Marte! Astronomii explică un fenomen uimitor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.09.2022

Astronomii de la Cornell cred că reflexiile luminoase de sub suprafața Polului Sud al planetei Marte nu sunt neapărat dovezi ale apei lichide, ci mai degrabă straturi geologice.

„Pe Pământ, reflexiile atât de strălucitoare sunt adesea un indiciu al apei lichide, chiar și al unor lacuri îngropate”, a declarat Dan Lalich, cercetător asociat. ,,Dar pe Marte, opinia predominantă a fost că ar trebui să fie prea rece pentru ca lacuri similare să se formeze”. Dar rămâne faptul, a spus Lalich, că reflexia luminoasă există și necesită o explicație, scrie EurekAlert.

Lalich a creat simulări cu straturi compuse din patru materiale – atmosferă, gheață de apă, gheață de dioxid de carbon (CO2) și bazalt – și a atribuit fiecărui strat o permitivitate corespunzătoare, o proprietate intrinsecă a materialului care descrie interacțiunea acestuia cu radiația electromagnetică care trece prin el.

Simulările care au folosit trei straturi – două straturi de CO2, separate de un strat de gheață prăfoasă – au produs reflexii la fel de strălucitoare ca cele observate în realitate.

Cercetătorii detaliază explicația lor alternativă în Nature Astronomy.

Apa lichidă ar putea avea implicații importante pentru vârsta calotei polare

„Am folosit straturi de CO2 încorporate în gheața de apă, deoarece știm că există deja în cantități mari în apropierea suprafeței calotei glaciare”, a declarat Lalich.

„În principiu, însă, aș fi putut folosi straturi de rocă sau chiar gheață de apă deosebit de prăfuită și aș fi obținut rezultate similare. Ideea acestei lucrări este într-adevăr că, de fapt, compoziția straturilor bazale este mai puțin importantă decât grosimea și separarea straturilor”.

„Din modele, cercetătorii au stabilit că grosimea straturilor și distanța dintre ele au un impact mai mare asupra puterii de reflexie decât compoziția straturilor. Deși nicio stratigrafie simplificată din lucrare nu poate explica fiecare observație, am demonstrat că este posibil să se creeze reflexii luminoase fără apă lichidă”.

Nu există apă lichidă pe Marte?

Este important să ne dăm seama ce nu este apă lichidă pe Marte, a spus Lalich, deoarece miza este atât de mare. „Dacă există apă lichidă, poate că există viață, sau poate că am putea să o folosim pentru viitoarele misiuni umane pe Marte”.

Apa lichidă ar putea avea, de asemenea, implicații importante pentru vârsta calotei polare, încălzirea internă a planetei Marte și modul în care a evoluat clima planetei în trecutul geologic recent – iar Lalich nu o exclude în totalitate.

„Niciuna dintre lucrările pe care le-am făcut nu infirmă posibila existență a apei lichide acolo jos”, a declarat Lalich.

„Credem doar că ipoteza interferenței este mai consistentă cu alte observații. Nimic, în afară de o forare, nu ar putea dovedi că oricare dintre cele două părți ale acestei dezbateri are dreptate sau nu în mod definitiv.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Sonda InSight, aflată pe Marte, refuză să moară chiar dacă asta trebuie să se întâmple cu luni în urmă

Noi indicii despre atmosfera timpurie de pe Marte dezvăluie o planetă umedă capabilă să susțină viața

Ghețarii „curgeau” cândva în trecutul planetei Marte, însă foarte lent

Cum sună impactul unui meteoroid pe Marte? Sunete surprinse, în premieră, de sonda InSight

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase