Home » D:News » Noua Zeelandă interzice țigările pentru cei născuți după 2008

Noua Zeelandă interzice țigările pentru cei născuți după 2008

Publicat: 19.12.2022

Noua Zeelandă interzice țigările și produsele de fumat din tutun pentru persoanele născute după 2008 printr-o lege adoptată de parlament.

Asta înseamnă că Noua Zeelandă interzice țigările definitiv pentru toate generațiile viitoare, fiind prima țară care a adoptat vreodată o lege de acest fel.

Interdicția va intra în vigoare în 2023 și este o parte cheie a eforturilor Noii Zeelande de a „elibera țara de fumat” până în 2025, o campanie care este deja în desfășurare de peste un deceniu.

Noua Zeelandă interzice țigările pentru toate generațiile viitoare

„Mii de oameni vor trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va câștiga 3,2 miliarde de dolari pentru că nu va mai trebui să trateze bolile cauzate de fumat”, a declarat ministrul Sănătății, Ayesha Verrall, într-un comunicat.

Țigările dispar deja în Noua Zeelandă. Conform statisticilor guvernamentale publicate recent, doar 8% dintre adulți fumează zilnic, în scădere față de 9,4% în 2021.

Guvernul urmărește, de asemenea, să limiteze numărul de comercianți de produse din tutun de la 6.000 la doar 600 la nivel național.

„Înseamnă că nicotina va fi redusă la niveluri care nu provoacă dependență, iar comunitățile vor fi libere de proliferarea și gruparea comercianților care vând produse din tutun în anumite zone”, a spus Verrall.

Planul țării are și fani, dar și adversari

Criticii planului guvernamental susțin că acesta va alimenta o creștere a piețelor negre.

„Lumea interlopă se va bucura foarte mult”, a scris Brooke van Velden, lider adjunct al partidului de dreapta ACT, într-o declarație.

Pe de altă parte, susținătorii legislației o sărbătoresc ca pe un câștig uriaș pentru sănătatea publică, notează Futurism.

„Noua Zeelandă conduce din nou lumea. De data aceasta, cu un plan de implementare anti-fumat de ultimă generație pentru 2025, va schimba lucrurile cu adevărat”, a declarat Natalie Walker, directorul Centrului de Cercetare a Dependenței de la Universitatea din Auckland.

Vă recomandăm să citiți și:

Care au fost joburile cele mai căutate de români în 2022?

Marea Barieră de Corali din Australia ar trebui inclusă pe lista patrimoniilor „în pericol”

Platforma cripto BlockFi a demarat procedura de faliment

Elevii vor putea învăța istoria, engleza și matematica prin jocuri video

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase