Home » D:News » SUA se confruntă cu cea mai mică speranță de viață din ultimele două decenii și jumătate

SUA se confruntă cu cea mai mică speranță de viață din ultimele două decenii și jumătate

SUA se confruntă cu cea mai mică speranță de viață din ultimele două decenii și jumătate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.12.2022

Covid-19 și supradozele de medicamente au dus la un al doilea an consecutiv de înrăutățire a speranței de viață în SUA – cea mai scăzută din ultimii 25 de ani, potrivit celor mai recente date ale Centrelor pentru Controlul Bolilor, conform BBC.

Conform datelor din 2021, americanii ar trebui să trăiască 76,4 ani, în scădere de la un vârf de 78,8 ani în 2019.

De asemenea, datele arată că SUA continuă să se situeze pe ultimul loc în rândul țărilor cu economii mari.

Principalele cauza de deces în SUA

Bolile de inimă rămân principala cauză de deces, urmate de cancer și Covid.

Datele sunt prezentate în două rapoarte publicate de CDC: unul privind mortalitatea din 2021 în SUA, iar al doilea privind decesele cauzate de medicamente în SUA între 2001 și 2021.

Cifrele finalizate le confirmă pe cele preliminare publicate de CDC în august, în care agenția de sănătate a prezis cea mai gravă scădere, cu doi ani, a speranței de viață înregistrată în SUA din 1923 încoace.

„Scăderile speranței de viață din 2019 sunt în mare parte determinate de pandemie. Decesele Covid-19 au contribuit la aproape trei sferturi, sau 74%, din declinul din 2019 până în 2020, și 50% din declinul din 2020 până în 2021”, a declarat agenția într-un comunicat de presă din august.

Decesele cauzate de supradozele de droguri, o treime din numărul total

Decesele cauzate de supradoze de droguri sunt, de asemenea, un factor. Acestea reprezintă acum mai mult de o treime din toate decesele accidentale din SUA, arată datele. În general, decesele cauzate de supradoze au crescut cu 16% din 2020.

Aceasta includ decesele care implică fentanil, care au crescut cu 22% în 2021.

Speranța de viață în SUA, mai scăzută decât în Marea Britanie

Speranța de viață în SUA rămâne mai mică decât în Marea Britanie, unde media este de 80,8 ani. De asemenea, este mai mică decât cea a vecinilor din Canada, unde speranța de viață începând cu 2020 este de 81,75 de ani.

Dintre cele două țări, SUA alocă cele mai mari sume de bani pentru asistență medicală. Pe cap de locuitor, SUA plătește 12.318 dolari, în timp ce Marea Britanie cheltuiește 5 387 de dolari. În comparație, cheltuielile de sănătate ale Canadei se situează la 5.511 dolari pe cap de locuitor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase