Home » Știință » Fumatul, consumul de alcool și alte droguri sunt asociate cu boli cardiace premature în rândul tinerilor

Fumatul, consumul de alcool și alte droguri sunt asociate cu boli cardiace premature în rândul tinerilor

Fumatul, consumul de alcool și alte droguri sunt asociate cu boli cardiace premature în rândul tinerilor
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 19.02.2021

Consumul recreativ de alcool, fumatul și consumul de droguri au fost asociate cu boli cardiace premature în rândul persoanelor tinere, în special în cazul femeilor tinere, potrivit unor noi cercetări publicate în jurnalul Heart.

Oamenii care folosesc în mod regulat 4 sau mai multe substanțe cu rol stupefiant sunt de 9 ori mai predispuși la boli cardiace premature, au mai sugerat cercetările.

Numărul cazurilor de boli cardiace (boala cardiovasculară aterosclerotică) sunt în creștere în rândul adulților tineri, însă posibilul rol al utilizării recreative a subtanțelor cu rol stupefiant nu este suficient de clar.

Bolile cardiace premature extreme au fost definite ca „evenimente”, precum atac de cord, accident vascular cerebral sau angină pectorală, înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani, în timp ce bolile cardiace premature au fost definite ca evenimente înainte de de împlinirea vârstei de 55 de ani în cazul bărbaților și 65 de ani în cazul femeilor.

Cercetările au implicat peste 1 milion de pacienți

Oamenii de știință au studiat 135.703 de oameni cu boli cardiace premature și 7.716 de oameni cu boli cardiace premature extreme. Aceștia au fost comparați cu 1.112.445 pacienți care nu sufereau de boli cardiace premature.

Folosirea recreativă de substanțe stupefiante a fost asociată în mod independent cu o șansă mai mare de apariție a bolilor cardiace premature și extreme.

Pacienții cu boli cardiace premature aveau șanse mai mari să fie fumători (63% versus 41%), consumatori de alcool (32% vs 15%), consumatori de cocaină (13% vs 2.5%), consumatori de amfetamină (3% vs 0.5%) și canabis (12.5% vs 3%).

Consumatorii de tutun, de două ori mai predispuși la boli cardiace premature

După ce au luat în calcul alți potențiali factori, precum hipertensiune, diabet și colesterol crescut, cercetătorii au descoperit că oamenii care fumează tutun erau de două ori mai predispuși la boli cardiace premature în timp ce persoanele care consumă alcool în mod recreativ erau cu 50% mai predispuși la dezvoltarea acestor boli.

Consumatorii de cocaină erau de 2,5 ori mai predispuși să dezvolte boli cardiace premature, în timp ce consumatorii de amfetamină erau de până la 3 ori mai predispuși. Consumatorii de canabis erau de 2,5 ori mai predispuși la dezvoltarea bolilor cardiace premature, în timp ce consumatorii de alte droguri de 2,5 ori mai predispuși.

„Suntem tineri doar o dată în viață”

Tot mai multe cercetări „sugerează nevoia pentru o companie națională de educare cu privire la pericolele pe termen lung asupra sistemului cardiovascular în cazul pacienților care suferă de dependență de substanțe psihotrope”, au precizat autorii studiului, citați de MedicalXpress.

Acești oameni trebuie să fie conștienți de consecințele pe termen lung asupra sănătății lor, în afara riscului de supradoză, iar medicii ar trebui să monitorizeze pacienții cu un istoric al abuzului de droguri.

„Suntem tineri doar o dată în viață, așa că ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a menține această stare cât mai mult posibil”, au concluzionat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iată metodele dovedite științific care te pot ajuta să renunți la fumat în 2021

Studiile arată că țigările electronice nu îi ajută pe fumători să renunțe la viciu

Noi cercetări arată că folosirea țigărilor electronice poate cauza „ceață cerebrală”

Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase