Home » D:News » Prima lansare de sateliți din Marea Britanie a eșuat din cauza unei „anomalii”

Prima lansare de sateliți din Marea Britanie a eșuat din cauza unei „anomalii”

Publicat: 10.01.2023

Încercarea Marii Britanii de a deveni prima națiune europeană care lansează sateliți în spațiu s-a încheiat cu o dezamăgire, după ce Virgin Orbit a anunțat că racheta sa a suferit o anomalie care a împiedicat-o să ajungă pe orbită.

Sistemul mobil de rachete, care urma a fi folosit în prima lansare de sateliți din Marea Britanie, ar fi putut crea premisele unei capacități de răspuns rapid la nivel mondial.

Virgin Orbit, deținut parțial de miliardarul Richard Branson, avea de gând să lanseze nouă sateliți la bordul unei rachete Launcher One, atașată sub aripa unui Boeing 747, care urma să decoleze luni, 9 ianuarie 2022, de la un nou port spațial din Cornwall, conform Reuters.

Aceasta ar fi fost prima oară când un satelit ar fi decolat de pe teritoriul Europei de Vest.

O mobilizare la nivel mondial ar fi debutat în Marea Britanie

Lansarea a fost considerată de mulți drept un model pentru lansările rapide ale sateliților cu capacitate limitată pentru scopuri militare tactice, în ceea ce organizatorii au numit „Lansare cu răspuns”.

„Ucraina a trezit lumea în multe moduri. În mod clar, există speranța unei colaborări pan-europene, precum și a unei colaborări cu SUA… și a unei reacții astfel încât, dacă se întâmplă ceva în lume, să putem trimite active acolo imediat”, a afirmat managerul executiv al Virgin Orbit, Dan Hart.

Virgin Orbit a spus în 2022 că Forțele Aeriene Regale Britanice făceau exerciții ca să demonstreze valoarea „Lansării cu răspuns”. Anglia a făcut o incursune în activitățile de lansări spațiale la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, când racheta sa Black Arrow a fost anulată după doar o misiune efectuată cu sucees.

Cele patru lansări ale rachetei au avut loc în Australia, într-o perioadă în care sateliții comerciali abia existau.

Potențialul civil și militar al tehnologiei

Lansarea pe orbită joasă a unor sateliți de mici dimensiuni nu ar face altceva decât să umple golurile temporare de acoperire ale marilor sateliți de spionaj, dar experții spun că tehnologia are un potențial dublu, civil și militar, și ar putea să distribuie costurile.

„Vă oferă o mai mare reziliență sau redundanță sau dualitate a sistemelor, fie că este vorba de poziționare, navigație și sincronizare, fie că este vorba de un acces mai rapid… așa cum am văzut în Ucraina. Este o tranziție naturală care ne ajută să dezvoltăm capacități de securitate și, totodată, pentru guvern, menține costurile la un nivel scăzut, oferind în același timp și oportunități comerciale”, a declarat Ian Annett, director executiv adjunct al Agenției Spațiale Britanice.

Foaia de parcurs spațială 2022-2025 a Marii Britanii prevede capacități cu dublă utilizare în domeniul observării Pământului și al conștientizării domeniului spațial.

Virgin Orbit discută cu Australia și Japonia.

Cât de posibilă este o lansare mobilă?

Cu toate acestea, rămân semne de întrebare cu privire la rapiditatea cu care conceptul de lansare mobilă ar putea fi inclus în bugetele actuale, care sunt depășite de cheltuielile SUA pentru spațiu.

„Toată lumea prezintă spațiul militar ca fiind următorul mare lucru. Dar ministerele apărării au ochii mai mari decât stomacul”, a declarat analistul în domeniul apărării Francis Tusa.

Propulsorul lichid al sistemului și asamblarea finală a rachetei necesită, de asemenea, o anumită infrastructură locală, iar spațiul aerian aglomerat al Europei a ridicat obstacole semnificative în materie de reglementare.

Vă mai recomandăm și: 

Drumul lung și plin de obstacole al SpaceX. De la trei lansări eșuate la prima misiune umană în spațiu

Valentina Tereșcova, prima femeie care a ajuns în spațiu

Două rachete italiene Vega au fost oprite la sol, după o lansare nereușită

Sateliții, inclusiv cei ai lui Elon Musk, au devenit o amenințare existențială pentru astronomie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase