Home » Știință » Valentina Tereșcova, prima femeie care a ajuns în spațiu

Valentina Tereșcova, prima femeie care a ajuns în spațiu

Publicat: 06.01.2023

Valentina Tereșcova (n.1937) este prima femeie care a călătorit în spațiu, acolo unde a petrecut aproape trei zile, efectuând 48 de rotații în jurul Pământului, la bordul capsulei spațiale Vostok 6.

Deși Valentina și-ar mai fi dorit să repete experiența, acesta a fost singurul ei zbor în spațiu.

După ce Iuri Gagarin (1934 – 1968) a devenit primul om care a ajuns în spațiu, în 1961, Tereșcova s-a oferit voluntar pentru programul spațial sovietic Vostok creat de Serghei Korolev (omul datorită căruia Uniunea Sovietică înregistrase mai multe succese în acest domeniu.

Inspirată de Gagarin

El este cel care i-a trimis pe orbita Terrei pe cosmonauții Iuri Gagarin și German Titov). Korolev, de altfel, dezvoltase prin acest program o idee cu un potențial propagandistic important: trimiterea pentru prima dată în spațiu a unei femei transmitea mesajul că în Uniunea Sovietică egalitatea între sexe nu este o utopie, ci o realitate.

Deși nu avea experiență ca pilot, Valentina Tereșcova a fost acceptată în program datorită celor 126 de sărituri cu parașuta pe care le efectuase înainte. Parașutismul era o pasiune mai veche a rusoaicei. Făcuse niște cursuri de pregătire la Aeroclubul local, iar în 1959, la 22 de ani, a sărit pentru prima dată cu parașuta. Așadar acest aspect a fost important în alegerea ei, având în vedere faptul că, înainte să lovească pământul, la întoarcerea din spațiu, cosmonauții trebuie să se catapulteze din capsulele lor.

Muncitoare devenită cosmonaut

La acea vreme, Vladimira Tereșcova avea 26 de ani și era muncitoare la o fabrică de textile din Iaroslavl, localitate aflată la aproape 300 de km de Moscova.

Mai mult, era și o înfocată susținătoare a Partidului Comunist, ceea ce reprezenta un alt atu în selectare ei pentru acest proiect, deoarece ar fi putut deveni, alături de Iuri Gagarin, un alt simbol al marilor cutezanți ai Uniunii Sovietice.

Toate acestea, la care s-au adăugat un dosar fără cea mai mică pată și un tată erou de război, au convins Comitetul Central al PCUS că ea este cea mai bună variantă pentru a pune în aplicare programul.

Probleme ținute în secret timp de 30 de ani

Așadar, după șapte luni de pregătire, pe 16 iunie 1963, la doi ani după zborul lui Iuri Gagarin, Vladimira Tereșcova a plecat în spațiu, în capsula Vostok 6, într-o misiune care a durat aproape 3 zile.

„Am văzut orizontul. Un albastru deschis, o bandă frumoasă. Acesta este Pământul. Ce minunat este!”, a spus Tereșcova.

Zborul fusese un succes mondial, însă au fost semnalate defecțiuni apărute la scurt timp după decolare, despre care Tereșcova și toți cei care au știut despre ce este vorba nu au avut voie să vorbească pentru a nu afecta imaginea noului succes înregistrat de sovietici. Abia după 30 de ani s-a aflat secretul. După cum povestește chiar ea, descoperise că setările pentru aterizare erau incorecte, vehiculul fiind programat nu pentru aterizare, ci pentru o urcare în spațiu, îndepărtându-se tot mai mult de Terra.

În cele din urmă, i-au fost reglate aceste setări, dar șefii centrului spațial au făcut presiuni asupra ei pentru a o convinge cât de important este să țină în secret acest incident, pentru salvarea propriei reputații și a programului.

„Am insistat că totul este Ok, că voi proceda astfel și nu am vorbit cu nimeni despre ce se întâmplase. Am ținut acest secret timp de 30 de ani, până când persoana responsabilă de greșeală a ajuns să se odihnească în mormântul lui.”

În afara de această problemă, în timpul zborului, Vladimira a avut probleme cu casca de cosmonaut despre care a spus că o strângea îngrozitor de tare, iar costumul o rănea la unul dintre picioare. Tereșcova a mai dezvăluit că în timpul călătoriei spațiale a și vomat.

Căsătorie aproape aranjată

Vederea Pământului din spațiu a rămas imprimată în minte și în sufletul ei pentru totdeauna, așa cum s-a întâmplat cu atâția astronauți, descriind Pământul ca fiind „o planetă atât de frumoasă, dar în același timp, atât de fragilă (…) Americanii, asiaticii, toți cosmonauții care au ajuns în spațiu spun același lucru, cât de incredibil de frumos este Pământul și cât de important este să avem grijă de el. Planeta noastră suferă din cauza omului, este devastat de incendii, afectat de războaie. Trebuie să-l conservăm, să-l păstrăm sigur”.

După 48 de rotații în jurul Pământului și 71 de ore de zbor, Vladmira Tereșcova a revenit pe Pământ, catapultându-se din capsula în care se afla și aterizând în munții Altai din sudul Siberiei.

„După ce ai fost în spaţiu, poţi să apreciezi corect cât de mic şi fragil este Pământul”, a spus Tereșcova.

La câteva luni după zbor, s-a căsătorit cu cosmonautul Adrian Nicolaiev, iar în 1964 a născut o fetiță, Elena, primul copil născut dintr-un cuplu de cosmonauți.

A făcut parte din cele mai înalte foruri politice ale Rusiei

Căsătoria ei cu Nikolaiev (oficializată chiar de Nikita Hrușciov, liderul sovietic) fusese încurajată, dacă nu chiar aranjată, de autoritățile spațiale, de dragul unei povești care putea impresiona atât de frumos cu mesajul ei. Dar cei doi aveau să se despartă în 1980. În 1982, Vladimira s-a căsătorit cu Yuli Shaposhnikov, un chirurg rus, alături de care a trăit fericită până la moartea lui, în 1999.

Începând din 1966, a urmat o carieră politică, făcând parte, până la dizolvarea URSS (în decembrie 1991), din cele mai înalte foruri politice ale țării. Din 2011, a făcut parte din Duma Federației Ruse, reprezentând partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită.

Până în mai 2020, Valentina Tereșcova a rămas singura femeie care a efectuat un zbor spațial solitar pe orbită.

Surse:

https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2017/mar/29/valentina-Tereșcova-first-woman-in-space-people-waste-money-on-wars

https://www.britannica.com/biography/Valentina-Tereșcova

https://www.history.com/this-day-in-history/first-woman-in-space

https://www.space.com/21571-valentina-tereshkova.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce

Oamenii care cred că Pământul este plat se miră că orașele din partea de jos a planetei nu cad în spațiu

Cercetătorii au simulat o gaură de vierme fără să creeze o ruptură în structura spațiu-timp

Ce spun experții militari despre războiul în spațiu? „Viața nu va mai fi așa cum o știm!”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase