Home » D:News » Elefanții ar putea salva Pământul de la încălzirea globală. „Acum, avem de ales”

Elefanții ar putea salva Pământul de la încălzirea globală. „Acum, avem de ales”

Publicat: 27.01.2023

Elefanții sunt „războinici ecologici” care captează carbonul, astfel că, protejarea populațiilor este vitală atât pentru mediu, cât și pentru specia lor. Capacitatea de compensare a emisiilor de dioxid de carbon a elefanților a fost mult timp neglijată ca instrument în arsenalul nostru împotriva crizei climatice. Noi cercetări raportează influența crucială a elefanților africani asupra ecosistemelor forestiere.

Elefanții contribuie în mod natural la captarea carbonului, un lucru extrem de important pentru a preveni încălzirea Pământului. Totuși, numărul elefanților a scăzut cu peste 80% în ultimii 30 de ani, astfel că am putea pierde în curând acest stabilizator vital al mediului, potrivit IFL Science.

Mulți oameni nu-și doresc ca elefanții să dispară, dar, după cum a dovedit istoria, simpla bucurie a existenței lor și demonstrarea importanței acestora pentru menținerea unei lumi biodiverse nu a fost suficientă ca să determine luarea de acțiuni.

Dispariția elefanților, asociată cu un deserviciu climatic global

„Am ajuns la concluzia că, dacă pierdem elefanții, vom face un deserviciu global în ce privește atenuarea schimbărilor climatice. Importanța elefanților pentru atenuarea climatică trebuie să fie luată în serios de către factorii de decizie pentru a genera susținerea de care este nevoie pentru conservarea speciei elefantului”, a spus autorul principal al unei noi lucrări și profesor asistent de biologie la Universitatea Saint Louis, din SUA, dr. Stephen Blake.

Elefanții sunt destul de pretențioși atunci când vine vorba de căutarea hranei, alegând plante și copaci mai mici. În mod curios, aceste specii de plante de mărimi modeste au o densitate scăzută de carbon, ceea ce înseamnă că acestea cresc rapid și concurează pentru resurse, dar, de fapt, nu stochează prea mult carbon. Copacii bogați în densitate de carbon sunt mai mari, cresc mai greu și stochează mai mult carbon din mediu, luând dioxidul de carbon și transformându-l în biomasă prin fotosinteză.

Consumând în mod selectiv plantele și copacii mai mici care nu aduc o contribuție imensă pentru planetă și care concurează cu specii mai benefice pentru mediu, elefanții subțiază pădurea în același mod în care o fac silvicultorii umani, promovând creșterea unor copaci în detrimentul altora. Acest lucru duce la înflorirea arborilor cu cel mai mare nivel de carbon.

Ce s-ar întâmpla dacă am pierde elefanții?

În cadrul unei conferințe organizate recent de Fundația Born Free, un grup de experți a discutat despre numeroasele moduri prin care tehnologiile Pământului, cum ar fi potențialul de stocare a carbonului de către elefanți, sunt sub amenințarea uciderii ilegale și a vânătorilor de trofee.

„Zece milioane de elefanți cutreierau cândva Africa, iar acum sunt mai puțin de 500.000, cu populații majoritare care trăiesc în grupuri izolate. Acești elefanți sunt pe cale de dispariție sau în pericol critic de dispariție, numărul lor scăzând cu mai bine de 80% în ultimele trei decenii. Acum, avem de ales. Ca societate globală, putem continua să vânăm aceste animale foarte sociale și inteligente și să asistăm la dispariția lor sau putem să oprim această activitate ilegală. Salvăm elefanții și putem ajuta la salvarea planetei, atât de simplu este”, a continuat Blake.

Studiul a fost publicat în jurnalul The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Vă mai recomandăm și: 

Sute de elefanți din Kenya au murit din cauza secetei

Peste 20% dintre speciile de reptile se află în pericol de dispariție

Ce animale și-au revenit primele după cel mai mare eveniment de extincție de pe Pământ?

Elefanți, vânduți într-o licitație controversată organizată în Namibia

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase