Home » Natură » Populațiile de elefanți în pericol de dispariție, monitorizate și numărate din spațiu

Populațiile de elefanți în pericol de dispariție, monitorizate și numărate din spațiu

Publicat: 27.01.2021
Populațiile de elefanți în pericol de dispariție, monitorizate și numărate din spațiu
Sursa foto: MAXAR TECHNOLOGIES

La o primă vedere, aceste imagini prin satelit par să surprindă doar niște „pete” gri presărate într-o pădure, însă după o cercetare mai atentă, acele „pete” sunt, de fapt, elefanți care cutreieră printre copaci.

Astfel, oamenii de știință folosesc aceste imagini pentru a număra elefanții africani din spațiu. Imaginile provin de la un satelit de observare a Pământului care orbitează la 600 de kilometri deasupra suprafeței planetei noastre.

Inovația ar putea permite survolarea unui habitat de elefanți de până la 5.000 de km2 în decurs de o singură zi, atât timp cât condițiile meteorologice permit asta.

De asemenea, procesul laborios de numărare a elefanților este desfășurat prin inteligență artificială, fiind vorba despre un algoritm care identifică elefanții aflați într-o varietate de peisaje.

Mici detalii pe care noi nu le-am putea observa cu ochiul liber

„Noi doar prezentăm exemple algoritmului și îi spunem care sunt elefanții și care nu. Astfel, putem instrui mașinăriile să recunoască mici detalii pe care noi nu le-am putea observa cu ochiul liber”, a explicat dr. Olga Isupova, de la Universitatea din Bath, Regatul Unit.

Oamenii de știință au analizat mai întâi Parcul Național al Elefanților Addo din Africa de Sud.

„Are o densitate ridicată de elefanți și zone cu tufișuri și savană. Așadar, este cel mai bun loc pentru a testa această strategie. Organizațiile de conservare sunt deja interesate în folosirea acestei tehnologii pentru a înlocui cercetările făcute prin intermediul aeronavelor”, a adăugat dr. Isla Duporge, om de știință la Universitatea Oxford.

Grupurile de conservare vor trebui să plătească pentru a avea acces la sateliții comerciali și imaginile pe care aceștia le surprind.

Tehnologia poate fi folosită și pentru combaterea braconajului

Însă, această metodă poate îmbunătăți monitorizarea populațiilor de elefanți aflate în pericol în habitate care trec de granite internaționale, locuri în care obținerea permisiunii de zbor poate fi dificilă.

Oamenii de știință au mai explicat că tehnologia poate fi folosită și pentru combaterea braconajului, potrivit BBC.

„Bineînțeles, pentru că surprindem imaginile din spațiu, nu este nevoie de cineva pe teren, ceea ce ajută foarte mult în timpul pandemiei de coronavirus. În zoologie, tehnologia poate evolua destul de lent. Așa că, abilitatea de a folosi tehnologie de ultimă generație pentru conservarea animalelor este cu adevărat deosebită”, a mai spus dr. Duporge.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Secretele societăților de elefanți masculi. De ce sunt bătrânii atât de importanți pentru supraviețuirea speciei

O fotografie cutremurătoare cu elefanți care mănâncă din gunoaie, premiată cu 1.000 de lire sterline

Mister elucidat în Botswana. Autoritățile susțin că au aflat ce anume a ucis peste 300 de elefanți

Și elefanții din Zimbabwe au început să moară în condiții misterioase

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase