Home » Natură » Elefanți, vânduți într-o licitație controversată organizată în Namibia

Elefanți, vânduți într-o licitație controversată organizată în Namibia

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.08.2021

Circa 170 de elefanți vor fi vânduți într-o licitație controversată care va avea loc în Namibia, deși peste 100.000 de oameni au cerut, printr-o petiție, anularea ei.

Licitația are loc după ce Ministerul Mediului, Silviculturii și Turismului a spus că conflictul om-elefant reprezintă o problemă din ce în ce mai mare. Conservaționiștii au atras atenția că aceste afirmații au fost exagerate în ciuda datelor statistice din prezent care arată că elefanții au dispărut din 29 de țări africane.

Licitația include turme de elefanți sălbatici care au fost capturați și vor fi scoși la vânzare pentru doar 7.000 de dolari, pe exemplar.

Mark Hiley, director din cadrul organizației National Park Rescue, care se ocupă de salvarea animalelor sălbatice, precum elefanți, rinoceri sau lei, a declarat pentru IFLScience că majoritatea cumpărătorilor provin din străinătate.

Aceasta înseamnă că, pe lângă faptul că nu anulează vânzarea, în ciuda petiției pe care au semnat-o peste 100.000 de oameni, guvernul din Namibia permite ca animalele să fie trimise în grădinile zoologice din străinătate.

Elefanții africani, în pericol de dispariție

În martie 2021, cele două specii de elefanți africani au fost declarate oficial pe cale de dispariție de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), deoarece s-a constatat că în ultima sută de ani populația lor a scăzut cu 95%.

Unii dintre elefanții care au fost capturați de guvernul namibian sunt efective transfrontaliere care migrează mult pe continentul african, așa cum au făcut de mii de ani.

Conservaționiștii care protejează aceste animale afirmă că stilul lor de viață aventurier înseamnă că nu pot fi revendicați de nicio țară și, prin urmare, nu ar trebui să poată fi vânduți de un anumit guvern.

Contribuția lor la ecosisteme, turism, captarea carbonului și multe altele, probabil că evaluează fiecare elefant la șapte cifre”, a spus Hiley.

„Dar, în loc să exploateze această valoare și să acționeze ca custozi ai faunei sălbatice pentru generațiile viitoare, guvernele se concentrează pe termen scurt. Dar unde sunt donatorii pe termen scurt care să ne ajute să oprim aceste crime împotriva naturii, până când un fond global de mediu ne poate proteja în cele din urmă planeta?”, se întreabă directorul National Park Rescue.

Acesta a făcut apel la o mobilizare internațională pentru a putea proteja populații de elefanți care colindă sălbăticiile africane.

Vă recomandăm să citiți și:

O pasăre semnalată încă din 1898, detectată acum în fauna din România

O descoperire surprinzătoare: girafele se aseamănă într-un anumit fel cu elefanții

Cum reușesc elefanții să inhaleze cu viteze comparabile cu trenurile de mare viteză din Japonia

Un suspect de braconaj, călcat în picioare de elefanți într-un parc național sud-african

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase