Home » D:News » Statuia unui împărat roman, îmbrăcat precum Hercule, găsită lângă o canalizare din Roma

Statuia unui împărat roman, îmbrăcat precum Hercule, găsită lângă o canalizare din Roma

Statuia unui împărat roman, îmbrăcat precum Hercule, găsită lângă o canalizare din Roma
Sursa foto: Parco Archeologico dell' Appia Antica
Publicat: 13.02.2023

O statuie nou descoperită pare să întruchipeze un împărat roman ucis, îmbrăcat ca Hercule. Aceasta poate oferi o perspectivă asupra punctului de vedere al unui împărat roman care a preferat zeii greco-romani tradiționali, într-o perioadă în care Creștinismul se răspândea în tot imperiul.

Gaius Messius Quintus Trajanus Decius, cunoscut, de asemenea, ca Împăratul Decius, a domnit pentru o perioadă de numai doi ani, între 249 și 251 d.Hr., înainte ca el și fiul său să fie uciși de goți, în timpul bătăliei de la Abritus din anul 251 d.Hr., în ceea ce este acum Bulgaria, potrivit Live Science.

Statuia a fost găsită lângă Via Appia („Drumul Appian”), un drum major care lega Roma de Brundisium (actual Brindisi), în sudul Italiei. Aceasta a fost descoperită într-un șanț, lângă o conductă de canalizare în Parco Scott, un parc din Roma, au spus arheologii de la Parco Archeologico dell’ Appia Antica.

Trăsăturile fizionomice arată asemănări cu Împăratul Decius

Echipa a spus că statuia a fost, probabil, plasată în șanț în ultimii 100 de ani.

Statuia întruchipează o figură care poartă pielea Leului din Nemeea, o bestie ucisă de Hercule, ca parte a celor 12 lucrări pe care trebuia să le îndeplinească. Totuși, fața statuii nu este cea a lui Hercule. Arheologii au comparat-o cu imaginile care au trecut testul timpului cu Împăratul Decius, precum cele de pe monede, iar ulterior au constatat că seamănă cu el. Ridurile de pe fețe par similare, la fel și nasul, ochii, buzele și barba, a spus echipa.

Mai mulți cercetători, care nu fost implicați în cercetare, sunt de acord că statuia seamănă cu Decius.

„Părul tuns scurt și barba sunt, de asemenea, caracteristici similare cu reprezentările cunoscute ale lui Decius. Nu avem multe statui cu așa-numiții „împărați-soldați”, care au condus Imperiul Roman între 235 și 284 d.Hr”, a spus Sam Heijnen, cercetător la Universitatea Vrije din Amsterdam, menționând că, „această perioadă a fost martoră la succesiunea rapidă a mai mai mult de 20 de împărați în mai puțin de o jumătate de secol, în timpul căreia granițele imperiului au fost sub presiune constantă”.

Creștinismul devenea din ce în ce mai popular în Imperiul Roman

Alți cercetători au fost de acord că statuia îl reprezintă probabil pe Decius.

„Cu siguranță, iconografia este cea normală pentru Hercule, iar fața seamănă cu alte portrete ale lui Decius”, a declarat James Rives, profesor la Universitatea din Carolina de Nord, SUA.

Având în vedere accentul pus de către Decius pe credințele religioase tradiționale ale Romei, este logic că el și-ar fi dorit să fie înfățișat precum Hercule. În acea perioadă, Creștinismul devenea din ce în ce mai popular în Imperiul Roman, însă arhivele istorice arată că Decius a vrut să evidențieze venerarea zeilor greco-romani tradiționali.

„În mod clar, fața statuii nu arată precum reprezentările obișnuite ale lui Hercule, și ar avea sens ca Decius să fi fost interesat de acest tip de reprezentare datorită politicii sale religioase, subliniind importanța relației Romei cu închinarea tradițională la zei”, a spus David Potter, profesor la Universitatea din Michigan, SUA.

Descoperirea statuii arată că, în ciuda tuturor descoperirilor arheologice făcute în Roma, există mult mai multe care rămân să fie descoperite.

Vă mai recomandăm și: 

Arheologii au descoperit o monedă romană foarte rară a unui împărat roman uzurpator

Ultimul împărat al Imperiului Roman: Teodosiu I

Inelele arborilor dezvăluie motivul pentru care hunii lui Atilla au atacat Imperiul Roman

Roma Antică: de la oraș la imperiu, în 600 de ani

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase