Home » Istorie » Arheologii au dezgropat o statuie a lui Hercule, veche de 2.000 de ani

Arheologii au dezgropat o statuie a lui Hercule, veche de 2.000 de ani

Arheologii au dezgropat o statuie a lui Hercule, veche de 2.000 de ani
Credit foto: Ministerul Culturii din Grecia
Publicat: 07.10.2022

Arheologii de la Universitatea Aristotel din Salonic au descoperit o statuie veche de 2.000 de ani care îl înfățișează pe legendarul erou Hercule, în timpul săpăturilor din orașul antic Filippi.

Philippi a fost un important oraș grecesc situat la nord de actualul oraș Kavala, în nordul Greciei.

Orașul s-a numit inițial Crenides, după ce a fost înființat de coloniștii thasieni în 360/359 î.Hr. în apropierea capului Mării Egee, la poalele Muntelui Orbelos, scrie HeritageDaily.

În anul 356 î.Hr. orașul a fost cucerit de regele Filip al II-lea al Macedoniei (tatăl lui Alexandru cel Mare), care l-a redenumit Philippi, apărând ca un important centru de exploatare a aurului pentru Regatul Macedoniei și în perioada romană.

Hercule, faimos pentru forța sa supraomenească

Philippi a fost probabil abandonat în secolul al XIV-lea, după cucerirea otomană, lucru remarcat în textele călătorului francez Pierre Belon, care descrie o stare de degradare în anii 1540, orașul fiind exploatat pentru piatră de către turci.

În timpul săpăturilor efectuate de Universitatea Aristotel din Salonic, cercetătorii au descoperit o statuie din secolul al II-lea d.Hr. care îl înfățișează pe legendarul erou Hercule.

Hercule este echivalentul roman al eroului divin grec Heracles, fiul lui Jupiter și al muritoarei Alcmene. În mitologia clasică, Hercule este faimos pentru forța sa supraomenească și era văzut ca un campion al celor slabi și un mare protector.

Statuia a fost găsită pe partea estică a uneia dintre străzile principale ale orașului, care în acest punct se întâlnește cu o altă axă principală care trece mai la nord.

Unde a fost găsită statuia?

Punctul de convergență al celor două străzi este format de o lărgire (o piață) dominată de o clădire bogat decorată și o fântână.

Deși fragmentată, cercetătorii cred că statuia a împodobit cândva o clădire datată în perioada bizantină târzie, în secolul al VIII-lea sau al IX-lea d.Hr.

Ministerul Culturii din Grecia comentează că, în Constantinopol, statuile din perioada clasică și romană ar fi împodobit adesea clădiri și spații publice până la sfârșitul perioadei bizantine.

Intactă, statuia ar fi ținut diverse obiecte: o coroană, o piele de leu și o măciucă, toate acestea fiind semnificanți tradiționali asociați cu eroul greco-roman.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii ar fi găsit Templul pierdut al lui Hercule

Capul de marmură dispărut al lui Hercule a fost găsit la locul unui celebru naufragiu antic

Legendele peşterii lui Hercule, aflată în Africa

Artefact ce îl înfăţişa pe Hercule, recuperat de poliţiştii din Alba Iulia

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase