Home » D:News » Coreea de Nord are mai multe rachete balistice intercontinentale ca niciodată

Coreea de Nord are mai multe rachete balistice intercontinentale ca niciodată

Publicat: 11.02.2023
Coreea de Nord are mai multe rachete balistice intercontinentale ca niciodată
Sursa foto: Profimedia

Coreea de Nord a prezentat mai multe rachete balistice intercontinentale (ICBM) ca niciodată, la o paradă militară, făcând aluzie la o nouă armă cu combustibil solid, scrie Reuters.

Țara a mers înainte cu programul său de rachete balistice, testând anul trecut zeci de rachete avansate, în ciuda rezoluțiilor și sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU.

„De data aceasta, Kim Jong Un a lăsat ca forțele de rachete tactice și cu rază lungă de acțiune ale Coreei de Nord, aflate în expansiune, să vorbească de la sine”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul. „Mesajul pe care Pyongyang vrea să îl trimită la nivel internațional, demonstrându-și capacitățile de descurajare și constrângere, va veni probabil sub forma unor teste cu rachete cu combustibil solid și a detonării unui dispozitiv nuclear miniaturizat.”

Cea mai mare rachetă intercontinentală a Coreei de Nord

Imaginile difuzate de mass-media de stat KCNA de la parada de miercuri seară au arătat nu mai puțin de 11 Hwasong-17, cea mai mare rachetă intercontinentală a Coreei de Nord, despre care se bănuiește că ar putea lovi aproape oriunde în lume cu un focos nuclear.

Unsprezece rachete ar putea fi suficiente pentru a copleși actualele sisteme de apărare antirachetă ale SUA, a declarat pe Twitter Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în Statele Unite.

„Este vorba, cumulat, de mai multe lansatoare de rachete balistice intercontinentale decât am mai văzut vreodată la o paradă nord-coreeană”, a spus el într-un tweet.

Hwasong-17 a fost testat pentru prima dată anul trecut. Alături de acestea, la paradă au fost ceea ce unii analiști au spus că ar putea fi un prototip sau o machetă a unui nou ICBM cu combustibil solid.

Dezvoltarea unui ICBM cu combustibil solid a fost considerată de mult timp un obiectiv-cheie pentru țară, deoarece ar putea face rachetele sale nucleare mai greu de reperat și de distrus în timpul unui conflict.

Coreea de Nord susține că programul său de rachete este un drept suveran la autoapărare

Coreea de Nord a organizat parada în Pyongyang pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a fondării armatei sale, a declarat KCNA. Liderul Kim Jong Un a participat împreună cu fiica sa, care este văzută ca jucând un posibil viitor rol de lider în dictatura ereditară.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a criticat Coreea de Nord pentru organizarea evenimentului în condițiile în care se confruntă cu o criză alimentară tot mai gravă și cu dificultăți economice.

„Îndemnăm Coreea de Nord să oprească imediat dezvoltarea ilegală de arme nucleare și rachete, precum și amenințările nucleare nesăbuite și să se întoarcă prompt la negocierile de denuclearizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean de externe, Lim Soo-suk, în cadrul unei ședințe periodice de informare.

Coreea de Nord a declarat că programul său de rachete și dezvoltarea de arme nucleare se încadrează în dreptul său suveran la autoapărare și sunt necesare din cauza politicilor ostile ale Statelor Unite și ale aliaților săi.

Coreea de Nord nu a lansat noul său submarin cu rachete

În decembrie, Coreea de Nord a efectuat primul test static la sol al unui motor de rachetă cu combustibil solid de mari dimensiuni la stația de lansare a sateliților Sohae, dar la momentul respectiv nu era clar dacă acesta era destinat exclusiv programului de rachete balistice lansate din submarin (SLBM) al țării, a declarat Dave Schmerler, cercetător la James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS).

Cu toate acestea, Coreea de Nord nu a lansat noul său submarin cu rachete, astfel încât arma de paradă sugerează semnalizarea intenționată a faptului că Pyongyang urmărește un sistem complex de descurajare ICBM terestru, a spus el.

„Concluzia generală este că ar trebui să ne așteptăm să vedem Coreea de Nord testând un ICBM de mari dimensiuni cu combustibil solid pe uscat”, a spus Schmerler.

Cele mai multe dintre cele mai mari rachete balistice ale țării folosesc combustibil lichid, ceea ce necesită ca acestea să fie încărcate la locul de lansare – un proces care necesită mult timp.

Nu este clar cât de aproape de testare ar putea fi noua rachetă suspectată. Coreea de Nord a afișat uneori machete la parade.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase