Home » D:News » Unul dintre cele mai vechi lăcașuri creștine, neafectat de cutremurul din Turcia

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri creștine, neafectat de cutremurul din Turcia

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri creștine, neafectat de cutremurul din Turcia
Foto: Profimedia
Publicat: 22.02.2023

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult creștine din lume, biserica rupestră Saint Pierre, săpată în Antakya (Antiohia) în munte, în slujba Sfântului Petru, este intact după cutremurele din Turcia.

Deși multe locuri sacre au fost reduse la ruine în urma cutremurelor puternice care au lovit sudul Turciei la începutul acestei luni, în mod miraculos, prima biserică rupestră din lume, aflată în Hatay, a rămas în mare parte intactă.

Sculptată în partea laterală a muntelui Staurin din regiunea Antakya, despre peșteră se spune că a fost folosită chiar de primii creștini.

Doar zidul de sprijin al bisericii istorice, construit recent, a fost ușor afectat, relatează Anadolu.

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri creștine a rămas în picioare după cutremur

Biserica din peșteră și împrejurimile sale au jucat un rol semnificativ în primele zile ale creștinismului și în răspândirea acestei credințe.

În 1963, Papa Paul al VI-lea a declarat biserica rupestră loc de pelerinaj.

În cutremurele puternice din 6 februarie, care au lovit puternic Hatay, prima moschee din Anatolia, moscheea Habib-i Neccar, și biserica ortodoxă Antioch (Antakya), care datează din secolul I d.Hr., s-au prăbușit aproape complet.

În Antakya locuiesc diverse grupuri minoritare, precum creștinii ortodocși sirieni, catolicii sirieni și armenii.

Ce regiuni au fost afectate de cutremur?

Cutremurele cu magnitudinea 7,7 și 7,6 au lovit alte 10 provincii – Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye și Sanliurfa. Peste 13 milioane de persoane au fost afectate de cutremurele devastatoare.

Mai multe țări din regiune, printre care Siria și Liban, au resimțit, de asemenea, cutremurele care s-au produs în mai puțin de 10 ore.

Peste 41.000 de persoane au fost ucise de cele două cutremure gemene din Turceni, potrivit ultimelor cifre oficiale. Alte peste 100.000 de persoane au fost rănite.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase