Home » Istorie » Un mormânt comun al cruciaților creștini arată realitatea crudă a războiului medieval

Un mormânt comun al cruciaților creștini arată realitatea crudă a războiului medieval

Publicat: 23.09.2021
Un mormânt comun al cruciaților creștini arată realitatea crudă a războiului medieval
Credit foto: PLoS ONE / Mikulski et al

Un mormânt comun al cruciaților creștini găsit lângă un castel din Liban arată rănile lăsate de arme pe trupurile soldaților europeni care au pierit în cruciade.

Oamenii sperau ca în urma acestor războaie religioase medievale să recupereze Ierusalimul și Țara Sfântă de sub stăpânirea islamică, potrivit IFL Science.

O mare parte din ceea ce se știe despre cruciade provine din texte istorice și rămășițe umane găsite în Europa și Orientul Mijlociu. Însă, astfel de situri cu gropi comune din timpul bătăliilor sunt greu de găsit, de aceea cercetătorii speră că acest mormânt ar putea ajuta la descoperirea mai multor date despre aceea perioadă  a istoriei.

Potrivit revistei PLoS ONE, arheologii de la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie au descoperit rămășițele scheletice de la cel puțin 25 de tineri și bărbați, nu departe de ruinele Castelului Saint Louis din Saida (Liban).

În mormânt ar putea fi o figură celebră din acea vreme

Cruciadele au fost o serie de războaie religioase între creștini și musulmani care doreau să dețină controlul asupra  locurilor sfinte, considerate sacre de ambele grupuri. Între 1096 și 1291 e.n., campania a cuprins opt expediții, însă încercările războinicilor creștini de a „elibera” Țara Sfântă au eșuat.

Analiza ADN-ului și a izotopilor dinților lor a confirmat că unii dintre bărbați erau născuți în Europa, demostrând că erau cruciați creștini. În mormânt a mai fost găsită o monedă, dar și catarame de curea de origine europeană.

Datarea cu radiocarbon a oaselor sugerează că acești soldați au murit undeva în secolul al XIII-lea d.Hr. Acesta a fost un moment în care orașul Saida a fost cucerit de cruciații europeni, la fel cum se întâmplase în 1110 d.Hr. după prima cruciadă. Pe baza înregistrărilor istorice și a datării oaselor, cercetătorii cred că soldații au murit când orașul a fost distrus de trupele mamelucilor, în 1253 e.n.

De asemenea, analizarea oaselor  sugerează că mulți dintre soldați au murit din cauza rănilor produse de arme, în urma unui atac asupra orașului, iar cadavrelele lor, parțial descompuse, au fost aruncate  într-o groapă comună. Alte urme arată că s-a încercat arderea corpurilor.

Cercetătorii cred că este posibil ca în mormânt să se afle și rămășițele unei figuri celebre din acea vreme. Înscrisurile cruciaților spun că regele Ludovic al IX-lea al Franței era în cruciadă în Țara Sfântă la momentul atacului asupra orașului Saida, în 1253.

Citește și: 

Cruciadele. Care a fost scopul lor și ce moștenire au lăsat în lume?

Moștenirea cruciadelor salvează un oraș israelian de la a fi înghițit de deșert

Atunci când au apărut cruciaţii, musulmanii au crezut că au apărut semnele Apocalipsei. Care a fost răspunsul musulmanilor în faţa cruciadelor?

Rolul României în Al Doilea Război Mondial. Cum am pierdut Basarabia şi Bucovina – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase