Home » D:News » Scaunul Încoronării, vechi de 700 de ani, restaurat pentru Regele Charles al III-lea

Scaunul Încoronării, vechi de 700 de ani, restaurat pentru Regele Charles al III-lea

Scaunul Încoronării, vechi de 700 de ani, restaurat pentru Regele Charles al III-lea
Scaunul Încoronării. Foto: Profimedia
Publicat: 03.03.2023

O conservatoare de la Westminster Abbey, din Londra, efectuează lucrări meticuloase de restaurare la Scaunul Încoronării, vechi de 700 de ani, pentru a se asigura că regele Charles al III-lea îl poate folosi la încoronarea sa din luna mai.

Tronul antic a fost în centrul încoronărilor engleze timp de secole, inclusiv la cele ale lui Henric al VIII-lea, Carol I, a Reginei Victoria și a regretatei Regine Elisabeta a II-a.

Westminster Abbey, locul unde va avea loc ceremonia, descrie scaunul ca fiind „una dintre cele mai prețioase și faimoase piese de mobilier din lume” și spune că este într-o „stare remarcabilă”, având în vedere vechimea sa.

Dar chiar și așa, tot trebuie să fie supus unor lucrări de conservare înainte de ceremonia de încoronare a Regelui și a Reginei Consoarte, care va avea loc sâmbătă, 6 mai, potrivit CNN.

Când a fost construit Scaunul Încoronării?

Se crede că Scaunul Încoronării, făcut din stejar, a fost realizat în jurul anului 1300, potrivit unei declarații a mănăstirii, care a găzduit încoronările a 39 de monarhi începând din anul 1066.

Eduard I a comandat scaunul de 2 metri înălțime pentru a găzdui Stone of Scone, cunoscută și ca Piatra Destinului, pe care a capturat-o în 1296, împreună cu coroana și sceptrul Scoției. Piatra, care a fost folosită ca scaun la încoronarea regilor scoțieni timp de secole, este acum păstrată în Scoția, dar este reunită cu scaunul pentru încoronările britanice.

Inițial acoperit cu foiță de aur, scaunul a fost, de asemenea, decorat cu sticlă colorată, precum și cu modele de păsări, frunziș și un rege pictat de maestrul pictor al lui Eduard I.

Aurirea prezintă ceea ce este cunoscut sub numele de punchwork: puncte mici, complicate, care creează imagini și modele.

În ce constă restaurarea artefactului?

Krista Blessley, conservatoarea de picturi a abației, îi oferă scaunului o suprafață curățată cu bureți și tampoane de bumbac, pentru a îndepărta murdăria înrădăcinată. Ea lucrează, de asemenea, la „stabilizarea” straturilor supraviețuitoare ale auririi, atât pe scaun, cât și pe baza acestuia, care a fost restaurată în secolul al XVIII-lea.

„Este un adevărat privilegiu să lucrez la Scaunul Încoronării”, a spus Blessley.

„Acesta este atât de important pentru istoria țării noastre și în istoria monarhiei și este cu adevărat unic ca un conservator să lucrezi la ceva ce face parte dintr-o colecție și încă este folosit pentru funcția originală pentru care a fost creat”, a continuat ea.

În ciuda semnificației sale, scaunul „a suferit ocazional de-a lungul vieții”, potrivit mănăstirii. Pe spate există graffiti care datează din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, despre care se crede că sunt opera elevilor și vizitatorilor locali. O cioplire spune: „P. Abbott a dormit pe acest scaun în perioada 5-6 iulie 1800”.

Daune suplimentare includ un mic colț afectat de un atac cu bombă în 1914, despre care se crede că a fost efectuat de sufragete.

Scaunul Încoronării prezintă detalii ce au fost uitate

Blessley a spus că a început să descopere detalii trecute cu vederea în modul în care este decorat scaunul.

„Există zone de drapare în care poți spune că ar fi existat o figură. S-ar putea să fie figuri de regi sau ar putea fi o figură a unui sfânt, pentru că s-au pierdut atâtea lucruri pe care nu le putem spune cu adevărat în acest moment, dar voi face o investigație suplimentară”, spune conservatoarea.

Blessley a petrecut până acum patru luni lucrând la scaun. Ea a declarat că acesta „are o structură stratificată foarte complexă, ceea ce înseamnă că aurirea poate cădea”.

„Așa că o mare parte din ceea ce am făcut a fost să lipesc această aurire pentru a mă asigura că este fixă, apoi voi curăța suprafața și acest lucru îi va mai îmbunătăți puțin aspectul”, explică ea.

Obiecte mai vechi decât scaunul vor fi folosite la încoronare

Restaurările vor fi „complet invizibile”, conform declarației mănăstirii, „dar vor asigura păstrarea acestor straturi decorative istorice nu doar pentru Încoronare, ci și pentru secolele următoare”.

În ciuda vechimii sale, scaunul nu va fi cel mai vechi artefact implicat în ceremonie. Regele va fi uns cu ulei sfânt turnat în lingura de încoronare din argint aurit, care datează din secolul al XII-lea.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce mărțișoare erau la modă în perioada interbelică? Mărțișoarele pentru săraci, dar și bogați

Un recipient medicinal vechi de 500 de ani conține un amestec de plante cu proprietăți antiinflamatorii

Medicii din secolul al XIX-lea foloseau lapte în transfuziile de sânge

Ziua în care premierul Winston Churchill a anunţat că Marea Britanie a dezvoltat bomba atomică – VIDEO

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase