Home » Istorie » Medicii din secolul al XIX-lea foloseau lapte în transfuziile de sânge

Medicii din secolul al XIX-lea foloseau lapte în transfuziile de sânge

Medicii din secolul al XIX-lea foloseau lapte în transfuziile de sânge
Una dintre primele transfuzii de sânge sigure și eficiente, 1914. Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 27.02.2023

În mod normal, nu ne-am aștepta ca laptele să fie folosit în zilele noastre în procedurile medicale, cu atât mai puțin în transfuziile de sânge, dar pentru o scurtă perioadă de timp, laptele a fost transfuzat în loc de sânge.

Conchistadorii ar fi fost martori ai civilizației incașe din Peru care ar fi efectuat transfuzii de sânge, în timp ce explorau „Lumea Nouă”. Dacă acest lucru este adevărat, deși dovezile sunt puține, acesta ar fi cel mai vechi exemplu de procedură de acest tip din arhiva istorică. Cu toate acestea, odată ce Willian Harvey a descris circulația sângelui în 1616, experimentele europene, unele mai bizare decât altele, au devenit frecvente, potrivit IFL Science.

În 1666, la Societatea Regală din Londra, Richard Lower, medic chirurg, a făcut o transfuzie de sânge între doi câini folosind o pană de gâscă, astfel încât să conecteze o arteră de la unul dintre ei la vena jugulară a celuilalt.

În 1667, Jean-Baptiste Denis, un medic francez, a efectuat prima transfuzie de sânge complet documentată, de la animal la om.

Transfuzia de la animal la om

Pacientul a fost un adolescent care a fost supus la 20 de prelevări de sânge ca tratament pentru febră. Conform medicinii hipocratice, tradiția medicală dominantă la acea vreme, aceasta era o procedură standard pentru eliminarea impurităților percepute din organism, dar tratamentul îl lăsase pe băiat slăbit. Denis a transfuzat sânge din artera carotidă a unui miel în venele băiatului. Băiatul a supraviețuit și starea lui s-a îmbunătățit, nu și a mielului.

Speranța pentru transfuziile de sânge era că acestea nu numai că ar îmbunătăți starea de sănătate și ar elimina bolile, dar ar putea să schimbe personalitatea beneficiarilor și să elimine nebunia.

Procedura a avut o scurtă renaștere la începutul secolului al XIX-lea, când obstetricianul James Blundell a efectuat o transfuzie cu o seringă care conținea sânge defibrinat (sânge fără fibrină, care îl ajută să se coaguleze) pentru a preveni coagularea. Deși aceasta a reprezentat o îmbunătățire față de încercările anterioare, procedeul nu a prins totuși la public, deoarece prevenirea coagulării și posibilitatea pacientului de a muri făceau din această procedură una neatrăgătoare.

Transfuziile de lapte, o premieră medicală în timpul epidemiei de holeră din Toronto

Apoi, la mijlocul secolului al XIX-lea, oamenii de știință au venit cu o nouă idee: de ce să transfuzezi sânge atunci când poți transfuza altceva? De ce nu lapte?

În 1854, doctorii James Bovell și Edwin Hodder au injectat lapte în oameni în timpul epidemiei de holeră din Toronto, Canada. Cei doi au fost inspirați de Denis care, pe lângă transfuzia de sânge de miel la pacienții săi, a injectat lapte la diverse animale. Acesta credea că „particulele minuscule de ulei și grăsimi care se găsesc în lapte” vor fi transformate în „corpusculi albi ai sângelui”.

Bovell și Hodder credeau că laptele a ajutat la regenerarea celulelor albe din sânge și, în mod surprinzător, primul lor pacient căruia i s-a făcut o transfuzie de lapte a supraviețuit și și-a îmbunătățit starea de sănătate (următorii cinci pacienți au murit, din păcate).

Karl Landsteiner, descoperitorul primelor trei grupe de sânge uman

În curând s-a presupus că acest tratament era un înlocuitor sigur și legitim al sângelui. Transfuziile au devenit, de fapt, o metodă populară de tratament, în special în America de Nord. Totuși, mulți medici au rămas sceptici, iar numărul mare de decese în rândul pacienților care au primit acest tratament a dus ulterior la discreditarea completă a acestuia.

Până în anii 1880, perfuziile saline au înlocuit laptele ca substitut al sângelui. Apoi, la începutul secolului a fost stabilită o modalitate sigură și eficientă de transfuzie a sângelui, după descoperirea de către Karl Landsteiner a primelor trei grupe de sânge uman. În 1930, Landsteiner este primește premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.

Transfuziile de sânge din zilele noastre

În prezent, transfuziile de sânge sunt o procedură medicală bine pusă în practică și standardizată, în fiecare an fiind transfuzate în jur de 4,5 milioane de persoane în America și aproximativ 2,5 milioane de unități de sânge în Marea Britanie.

Cererea de sânge este atât de mare încât, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, au fost colectate peste 118,5 milioane de donări de sânge în întreaga lume.

Transfuziile salvează vieți și sunt adesea administrate persoanelor care au suferit pierderi grave de sânge în urma unor accidente, proceduri chirurgicale sau la naștere.

Vă mai recomandăm și: 

De ce au oamenii grupe de sânge diferite?

Test de cultură generală. De ce este sângele roșu?

O firmă de biotehnologie dorește crearea unui embrion sintetic ca soluție pentru transplantul de organe

Ar putea „organele-pe-cip” să înlocuiască animalele în experimentele medicale?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase