Home » D:News » NASA investește 112 milioane de dolari pentru o viitoare misiune de aselenizare

NASA investește 112 milioane de dolari pentru o viitoare misiune de aselenizare

NASA investește 112 milioane de dolari pentru o viitoare misiune de aselenizare
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.03.2023

NASA a anunțat recent că a ales constructorul american de rachete Firefly Aerospace pentru a plasa un modul lunar pe fața nevăzută a Lunii în 2026. Cele două părți au semnat un contract în valoare de 112 milioane de euro.

„Modulul comercial de aselenizare va livra două încărcături ale agenției, precum și un satelit de comunicații și un releu de date pentru orbita lunară. Proiectul este o colaborare între Agenția Spațială Europeană (ESA) și NASA”, a spus agenția spațială americană, potrivit Reuters.

Contractul este parte din inițiativa Commercial Lunar Payload Services (CLPS) din cadrul programului Artemis, un efort de a lansa nave de aselenizare, construite în mod privat.

Firefly, salvată din calea falimentului

Scopul programului este studierea suprafeței Lunii înainte ca oamenii să aselenizeze în următorii ani.

NASA a acordat în 2022 un premiu similar, în valoare de 73 de milioane de dolari, firmei de software pentru nave spațiale Draper. Aceasta va urma ca, în 2025 să livreze sarcini științifice și tehnologice utile pe partea îndepărtată a Lunii.

NASA a finanțat Firefly cu 93,3 milioane de dolari în 2021

Firefly, care a atins orbita lunară pentru prima dată în octombrie anul trecut, a cunoscut ani dificili. Compania a fost salvată din calea falimentului în 2017 de către Noosphere Ventures, companie care aparține antreprenorului de origine ucraineană Max Polyakov.

NASA a acordat, în 2021, companiei Firefly, cu sediul în Texas, 93,3 milioane de dolari ca să transporte pe Lună, în 2023, o suită de zece investigații științifice și demonstrații tehnologice.

Vă mai recomandăm și: 

Idei parcă scoase din romane științifico-fantastice primesc finanțări uriașe de la NASA

Un raport dur recunoaște că programul de aselenizare al NASA este cu ani în urmă

Coreea de Nord testează rachete de croazieră, în contextul exercițiilor comune SUA-Coreea de Sud

O stație spațială exclusiv privată este în curs de construire în Italia

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase