Home » Știință » Blue Origin protestează după ce NASA a acordat SpaceX un contract extrem de valoros

Blue Origin protestează după ce NASA a acordat SpaceX un contract extrem de valoros

Publicat: 27.04.2021
Blue Origin protestează după ce NASA a acordat SpaceX un contract extrem de valoros
Credit foto: Blue Origin

Blue Origin, compania de rachete spațiale deținută de miliardarul Jeff Bezos, a contestat decizia NASA de acordare a unui contract către compania rivală SpaceX, a lui Elon Musk. Este vorba de un contract în valoare de 2,9 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unui modul lunar care îi va readuce pe americani pe satelitul natural al Terrei.

Blue Origin a anunțat că a depus un protest de 50 de pagini la Biroul pentru responsabilitate guvernamentală din SUA (GAO), acuzând NASA că a mutat în ultimul moment înscrierea ofertelor contractanților.

La începutul acestei luni, NASA a acordat SpaceX un contract pentru construirea unei nave spațiale care să trimită astronauți pe Lună încă din 2024, ca parte a programului Artemis, alegând compania lui Musk în locul Blue Origin și a contractorului din domeniul apărării Dynetics Inc.

Proiectul Artemis își propune să readucă oamenii pe Lună pentru prima dată după 1972.

„NASA a executat o achiziție greșită pentru programul Human Landing System și a mutat înscrierile în ultimul moment”, a transmis Blue Origin, potrivit The Straits Times.

Decizia NASA „pune în pericol întoarcerea Americii pe Lună”

„Decizia lor elimină oportunitățile pentru concurență, îngustează semnificativ baza de aprovizionare și nu numai că întârzie, dar pune în pericol și întoarcerea Americii pe Lună. Din acest motiv, am depus un protest la GAO”, se mai arată în declarația companiei miliardarului Jeff Bezos referitoare la acest protest.

SpaceX-ul lui Musk a ofertat singur, în timp ce Blue Origin, fondatorul Amazon.com, a participat împreună cu partenerii Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp și Draper.

Human Landing System este un modul lunar, la bordul căruia vor fi doi astronauți care vor aseleniza, în 2024, la polul sudic al Lunii.

Vă recomandăm să citiți și:

Momentul în care NASA a testat propulsorul rachetei care va trimite oamenii pe Lună, în viitoarele misiuni Artemis

Astronauții misiunii Artemis vor explora Luna la pas

NASA a testat din nou racheta SLS care va readuce oamenii pe Lună. Cum s-a sfârșit totul

Imagini uimitoare de pe Stația Spațială Internațională, dezvăluite de NASA

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase