Home » D:News » Un raport dur recunoaște că programul de aselenizare al NASA este cu ani în urmă

Un raport dur recunoaște că programul de aselenizare al NASA este cu ani în urmă

Publicat: 11.06.2022

Biroul Inspectorului General al NASA (OIG) a publicat auditul final al eforturilor agenției de a construi Mobile Launcher 2 (ML-2), un turn masiv, menit să faciliteze lansarea de misiuni cu echipaj pe suprafața lunară – și acesta conține vești proaste pentru agenția spațială.

Potrivit raportului dur – pentru care mulți din cadrul agenției s-au pregătit – contractul încheiat de NASA cu Bechtel, constructorul turnului, a fost un dezastru absolut, agenția cheltuind „aproximativ un miliard de dolari sau de cel puțin 2,5 ori mai mult decât a fost planificat inițial”.

De asemenea, livrarea turnului „va dura cu cel puțin 2,5 ani mai mult decât era prevăzut inițial”. Acest lucru înseamnă că Artemis IV, misiunea inaugurală cu echipaj a programului pe suprafața lunară, ar putea fi amânată până la sfârșitul anului 2028, potrivit unei analize realizate de echipa de revizuire independentă a biroului.

Este un regres destul de mare, mai ales dacă ținem cont de faptul că ML-2 trebuia să fie livrat în martie 2023, conform contractului inițial al NASA cu Bechtel, scrie Futurism.

O enigmă nefericită care ar putea întârzia foarte mult întoarcerea oamenilor pe Lună

Administrația Trump a vândut Congresului ideea de a readuce astronauții pe Lună până în 2024.

Dar această dată a alunecat în mod constant, iar costurile au crescut la niveluri astronomice. Racheta lunară a NASA, Space Launch System (SLS), a fost, de asemenea, marcată de unele depășiri bugetare masive și de ani de întârzieri.

Acum, chiar și numai turnul ML-2 singur, o platformă menită să faciliteze lansarea a două configurații speciale ale SLS – Block 1B și Block 2 – capabile să trimită încărcături grele și astronauți pe suprafața lunară, se dovedește a fi un adevărat dezastru, potrivit noului raport.

Primul lansator mobil al NASA a fost proiectat în așa fel încât nu permite lansarea acestor configurații și nu se va dovedi foarte util pentru lansările cu echipaj.

Depășiri bugetare masive și ani de întârzieri

Potrivit OIG, întârzierile și depășirile de buget implicate în dezvoltarea turnului „pot fi atribuite în primul rând performanțelor slabe ale Bechtel în cadrul contractului”, se arată în raport.

Dar NASA este de asemenea de vină pentru că a acordat contractorului aproape jumătate din cele 16,8 milioane de dolari în taxe de atribuire, potrivit raportului, în ciuda performanțelor îngrozitoare ale Bechtel.

Inspectorul general recomandă, prin urmare, ca NASA să facă diligențele necesare și să se asigure că estimările de costuri sunt corecte și bine stabilite înainte de a încheia „orice nou acord contractual”. Iar onorariile de atribuire ar trebui, de asemenea, să fie acordate doar cu o justificare bine documentată în mână.

Astfel, NASA se află într-o situație nefericită și întreaga lume este cu ochii pe ea.

Vă recomandăm să mai citiți și:

NASA a anulat a treia încercare de alimentare a rachetei Artemis 1 care va readuce oamenii pe Lună

Un nou design de rover lunar propus de un start-up ar putea fi folosit în misiunile Artemis

„Megaracheta” de la NASA este pregătită de teste de pre-lansare, în cadrul programului Artemis I

Astronauții din programul Artemis al NASA nu vor ateriza pe Lună înainte de 2025

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase