Virgin Orbit, compania de rachete a lui Richard Branson, a intrat în faliment

06 04. 2023, 08:00

Compania de rachete a miliardarului britanic Sir Richard Branson, Virgin Orbit, a declarat falimentul în SUA, după ce nu a reușit să obțină noi investiții.

Compania și-a încetat operațiunile recent, dar speră să găsească un cumpărător.

Virgin Orbit, cu sediul în California, a anunțat recent că va concedia 85% din forța de muncă. Mai devreme anul acesta, o rachetă Virgin Orbit nu a reușit să finalizeze prima lansare de satelit de pe teritoriul britanic.

Lansarea eșuată a unui satelit pe orbită

Șeful Virgin Orbit, Dan Hart, a declarat că, deși compania a depus „eforturi mari” ca să se ocupe de finanțele sale și de obținerea mai multor fonduri, „în cele din urmă trebuie să facem ceea ce este mai bine pentru afacere”.

El a precizat că Virgin Orbit se va concentra acum pe găsirea unui cumpărător pentru afacere, astfel încât „să ofere claritate cu privire la viitorul companiei pentru clienții săi, furnizorilor și angajaților săi”, potrivit BBC.

Compania a fost fondată în 2017 și este o companie derivată din compania de turism spațial a lui Branson, Virgin Galactic.

În ianuarie, o încercare de a trimite pentru prima dată, din Marea Britanie, un satelit pe orbită, a eșuat din cauza unui filtru de combustibil al rachetei, care s-a desprins, provocând supraîncălzirea unuia dintre motoare.

Misiunea, care a fost lansată de la Spaceport Cornwall, a fost prezentată ca o piatră de hotar pentru explorarea spațială din Marea Britanie. Se spera că va marca un pas important pentru a ajuta la transformarea Regatului Unit într-un actor global. De la fabricarea de sateliți la construirea de rachete și crearea de noi porturi spațiale.

Sectorul spațial britanic generează venituri de 17,5 miliarde de lire sterline pe an

Compania, care și-a listat acțiunile la indicele Nasdaq din New York în 2021, avea datorii 153,5 milioane de dolari în septembrie 2022. Recent, compania a anunțat că Virgin Investments, parte a Virgin Group, va furniza 31,6 milioane de dolari în bani noi pentru a ajuta Virgin Orbit în procesul de găsire a unui cumpărător.

Compania a solicitat ceea ce este cunoscut sub numele de capitolul 11 de protecție împotriva falimentului în SUA. Acesta permite unei întreprinderi să continue să funcționeze și să își rezolve problemele financiare, oferind în același timp protecție împotriva creditorilor cărora li se datorează bani.

Agenția spațială britanică a declarat că a lucrat cu Virgin Orbit timp de mulți ani, dar a precizat că problemele sale sunt o chestiune comercială a companiei.

Aceasta a adăugat că sectorul spațial britanic este „înfloritor” și a spus că generează venituri în valoare de 17,5 miliarde de lire sterline pe an.

Miliardari care și-au înființat companii spațiile

Sir Richard Branson face parte dintr-un grup foarte restrâns de miliardari care și-au extins imperiile de afaceri în domeniul lansării de sateliți și încearcă să devină pionier în domeniul călătoriilor spațiale comericale.

Printre ceilalți se numără Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care și-a înființat compania spațială Blue Origin, precum și Elon Musk, proprietarul Twitter și Tesla, care a fondat SpaceX.

Vă mai recomandăm și: 

SpaceX vs Virgin Galactic vs Blue Origin: Care sunt diferențele?

Virgin Orbit a trimis cu succes prima rachetă în spațiu, cu o lansare din aer

Virgin Orbit testează pentru prima dată racheta LauncherOne

Moment istoric pentru Virgin Galactic. Richard Branson și echipajul au ajuns în spațiu