Home » Știință » Un nanosatelit de la Sony, lansat în premieră pe orbita Pământului cu ajutorul propulsiei cu apă

Un nanosatelit de la Sony, lansat în premieră pe orbita Pământului cu ajutorul propulsiei cu apă

Publicat: 18.03.2023

Compania japoneză Pale Blue a lansat pentru prima oară în zbor un nanosatelit care utilizează propulsia cu vapori de apă. Sistemul de propulsie al companiei, testat la bordul satelitului Star Sphere 1 sau EYE de la Sony, a trecut primul său test folosind metoda de propulsie ecologică și ieftină. Mai departe, cele două companii vor folosi această nouă metodă ca să împingă satelitul pe orbita dorită.

În timpul testului, care a avut loc la începutul lunii martie, propulsoarele pe bază de apă ale Pale Blue au funcționat timp de aproximativ două minute. Datele au confirmat ulterior că testul inițial al motorului a fost un succes, a transmis compania.

Nanosatelitul numit EYE este primul satelit al Sony pentru proiectul său Star Sphere, prin care își propune să facă fotografia spațială mai accesibilă.

Sistemul de propulsie, conceput să prelungească durata de viață a satelitului

EYE a fost lansat alături de alți 113 sateliți la bordul unei rachete Space X Falcon 9, în cadrul misiunii Space X Transporter 6, pe data de 6 ianuarie. Nanosatelitul, numit generic CubeSat (n.red.un tip de satelit miniatural) este prevăzut cu o cameră de luat vederi și va funcționa de la o altitudine de aproximativ 500-600 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, conform Interesting Engineering.

Testarea cu succes a sistemului de propulsie al Pale Blue înseamnă că acesta poate să ajute satelitul să manevreze până la orbita țintă, permițându-i să înceapă operațiunile în cursul acestui an.

„Pale Blue a dezvoltat și a operat cu succes propulsorul său pe bază de apă și, prin aceasta, compania face un pas uriaș înainte spre inserția pe orbită pentru proiectul [Star Sphere]”, a explicat Jun Asakawa, director executiv și cofondator al Pale Blue.

Pale Blue a spus că sistemul său de propulsie cu apă a fost conceput astfel încât să prelungească durata de viață a micului satelit EYE cu până la doi ani și jumătate, prin manevre periodice mici de corecție orbitală.

Zborul cu ajutorul luminii s-a dovedit posibil printr-o misiune din 2019

Compania a explicat faptul că propulsia cu vapori de apă este, de asemenea, o soluție mai prietenoasă cu mediul înconjurător, pe fondul cererii tot mai mari de CubeSats – sateliți mici care necesită o durată de viață mai lungă. Sistemul de propulsie descompune apa în hidrogen și oxigen în timp ce se află în spațiu, pentru a le arde ca pe un combustibil.

În 2019, misiunea Light Sail 2 a The Planetary Society a arătat că zborul cu ajutorul luminii este, de asemenea, posibil. Misiunea a folosit o velă de 32 de metri pătrați realizat din mylar ca să ridice orbita unei mici nave spațiale CubeSat cu 3,2 kilometri. De atunci, tehnologia lightsail a fost implementatăîntr-o serie de misiuni NASA.

Acum, se pare că nava cu propulsie cu apă ar putea să aibă un efect similar, deoarece NASA a testat această tehnologie cu nava spațială Pathfinder Technology Demonstrator-1.

Vă mai recomandăm și:

Cercetătorii au descoperit noi tipuri de gheață sărată care ar putea exista pe sateliții lui Jupiter

Prima lansare de sateliți din Marea Britanie a eșuat din cauza unei „anomalii”

Un avion spațial al Chinei a lansat un obiect necunoscut pe orbita Pământului

NASA a testat nanosateliţi propulsaţi de apă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase