Home » Știință » Moment istoric pentru Virgin Galactic. Richard Branson și echipajul au ajuns în spațiu

Moment istoric pentru Virgin Galactic. Richard Branson și echipajul au ajuns în spațiu

Moment istoric pentru Virgin Galactic. Richard Branson și echipajul au ajuns în spațiu
Sursa foto: Virgin Galactic via Youtube
Publicat: 11.07.2021

Moment istoric pentru Virgin Galactic. Richard Branson, fondatorul companiei, a desfășurat duminică, 11 iulie, primul său zbor în spațiu la bordul avionului VSS Unity.

Miliardarul a decolat alături de echipajul său de la cosmodromul Spaceport America cu o întârziere de 90 de minute din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Duminică, 11 iulie, VSS Unity a decolat de sub aripile aeronavei VMS Eve. La altitudinea de aproximativ 15.000 metri, Unity s-a desprins de Eve. Apoi, avionul s-a deplasat pe cont propriu în spațiul suborbital. Atât Eve cât și Unity s-au întors la complexul de lansare Spaceport America.

O cursă spațială între miliardari

Avionul spațial VSS Unity a fost pilotat de Dave Mackay și Michael Masucci, iar aeronava VMS Eve de C.J. Sturckow și Kelly Latimer. Pasagerii care l-au însoțit pe Richard Branson au fost Beth Moses, Colin Bennett și Sirisha Bandla, toți fiind angajați ai companiei Virgin Galactic.

Aeronava VMS EVE purtând avionul spațial VSS Unity sub aripi. Sursa foto: Profimedia

Branson a desfășurat zborul spațial cu doar nouă zile înaintea unei alte companii, Blue Origin. Compania intenționează să-și trimită șeful în spațiu, Jeff Bezos, fondatorul miliardar al Amazon care a demisionat recent de la conducerea companiei. Bezos este așteptat să ajungă în spațiu la data de 20 iulie 2021.

Primul turist în spațiu

Zborul lui Bezos va coincide cu aniversarea a 52 de ani de la prima aselenizare, cea a misiunii Apollo 11, din 1969. Branson a declarat în interviuri că și-a dorit să ajungă în spațiu încă din tinerețe, atunci când a văzut astronauții pășind pe Lună. Recent, Branson a negat că ar fi într-o cursă spațială cu Bezos. Între timp, Bezos a rămas tăcut în această privință.

Virgin Galactic intenționează să trimită turiști în spațiu încă de la fondarea sa din 2004. Totodată, Blue Origin încearcă același lucru de la fondarea sa patru ani mai târziu.

Totuși, Richard Branson (și nici Jeff Bezos) nu este primul turist care ajunge în spațiu. De fapt, primul turist în spațiu a fost Dennis Tito, un afacerist american și fost om de știință la Jet Propulsion Laboratory al NASA. Tito a ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale în aprilie – mai 2001, acolo unde a rămas timp de șapte zile. Pentru călătoria sa, Tito a plătit 20 de milioane de dolari.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Richard Branson, primul zbor spațial cu Virgin Galactic. Lansarea și călătoria în spațiu, transmise în direct

Ce spune Richard Branson despre așa-zisa cursă spațială cu Jeff Bezos: „Știu că nimeni nu mă va crede”

Petiție împotriva lui Jeff Bezos. Peste 14.000 de oameni nu vor ca fondatorul Blue Origin să se reîntoarcă pe Pământ

Miliardarul Jeff Bezos va zbura în spațiu împreună cu fratele său Mark

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase