Home » D:News » Un elefant de la Grădina Zoologică din Berlin a învățat să-și desfacă singur bananele

Un elefant de la Grădina Zoologică din Berlin a învățat să-și desfacă singur bananele

Un elefant de la Grădina Zoologică din Berlin a învățat să-și desfacă singur bananele
Sursa foto: Lena V. Kaufmann, Rolf Becker, Andreas Ochs, Michael Brecht/Current Biology
Publicat: 17.04.2023

Un elefant asiatic destul de pretențios de la Grădina Zoologică din Berlin a învățat să descojească banane, dar își folosește superputerea unică doar pentru fructele care au început să devină maro. Potrivit cercetătorilor, Pang Pha a dobândit probabil un talent pentru descojire, după ce și-a observat îngrijitorii, în ciuda faptului că niciunul dintre ei nu a învățat-o vreodată să descojească o banană.

Descriind abilitățile nebunești ale lui Pha în materie de banane, mai mulți oameni de știință au explicat cum „descojește mai repede decât oamenii printr-o secvență de comportamente parțial stereotipată: rupe banana, scutură, colectează pulpa și aruncă coaja”.

Studiul a fost publicat în Current Biology.

„Scuturarea și descojirea se repetă până când în interiorul cojii nu mai rămâne deloc sau foarte puțină pulpă, iar resturile sunt verificate de mai multe ori cu vârful trompei”, au relatat aceștia, conform IFL Science.

Bananele foarte coapte, preferate de elefantul Pha

Totuși, Pha nu se dă în vânt după orice banană. De fapt, atunci când cercetătorii au început să o observe, au crezut inițial că preferințele sale în materie de descojire sunt complet aleatorii.

„Îi ofeream lui Pha banane timp de săptămâni întregi fără ca ea să descojească nici măcar una”, au scris cercetătorii.

În cele din urmă, ei și-au dat seama că Pha selectează anumite banane pentru descojire, în funcție de gradul de coacere al acestora. De exemplu, elefantul nu a descojit niciodată banane verzi sau verzi-galbene, dar a descojit 82% din bananele galbene-maronii „și majoritatea bananelor maro”.

În mod obișnuit, elefanții mănâncă banane verzi și galbene întregi, cu tot cu coajă, dar resping complet bananele maro.

În mod ciudat, comportamentul lui Pha cu privire la banane a fost puternic influențat de contextul social și a fost mult mai puțin dispusă să își demonstreze talentul de descojire atunci când se afla în compania altor elefanți.

Un comportament de „învățare prin observare”

Deși elefanții sunt cunoscuți pentru abilitățile lor cognitive impresionante și pentru trompele caracterizate de o anumită dexteritate, cercetătorii spun că animalele nu sunt notorii pentru priceperea lor la descojirea bananelor.

„Elefanții africani par să fie capabili să interpreteze gesturile de indicare ale oamenilor și să clasifice grupurile etnice umane”, au scris autorii, „dar comportamentele complexe de manipulare derivate de la oameni, precum descojirea bananelor raportate aici, par să fi fost observate doar rareori”.

Încercând să explice abilitățile neobișnuite ale lui Pang Pha, autorii relatează că, atunci când a sosit la Grădina Zoologică din Berlin, în 1987, Pha a fost crescută de îngrijitori care „au hrănit-o în mod constant cu banane descojite direct în fața sa”. Prin urmare, cercetătorii bănuiesc că Pha a dobândit pur și simplu abilitatea de a descoji prin „învățare prin observare”.

„Am descoperit un comportament cu adevărat unic. Ceea ce face ca descojirea bananelor de către Pang Pha să fie unică este o combinație de factori: îndemânare, viteză, individualitate și originea presupus umană, mai degrabă decât un singur element comportamental”, a declarat Michael Brecht, autorul studiului, într-un comunicat.

În ciuda darurilor lui Pha, autorii au precizat că, niciunul dintre ceilalți elefanți de la grădina zoologică din Berlin, nici măcar fiica lui Pha, nu pare să fi învățat trucul de la ea. Acest lucru sugerează că îndemânarea nu este ușor transmisibilă între elefanți, ceea ce face ca abilitățile autodidacte ale lui Pha să fie cu atât mai impresionante.

Vă mai recomandăm și: 

Un păianjen a fost filmat în timp ce mănâncă un șoarece de viu

Caracatițele au un comportament destul de antisocial. Ce au observat cercetătorii?

Lupul marsupial sau tigrul tasmanian, dispărut de aproape 100 de ani, ar putea fi readus la viață

Animalele de companie ajută bebelușii să aibă mai puține alergii alimentare

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase