Home » D:News » Emisiile de combustibili fosili provenite din energia electrică vor scădea în următorii ani

Emisiile de combustibili fosili provenite din energia electrică vor scădea în următorii ani

Emisiile de combustibili fosili provenite din energia electrică vor scădea în următorii ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.04.2023

Omenirea va folosi, probabil, în acest an mai puțini combustibili fosili pentru a produce electricitate, ceea ce va reprezenta un „punct de cotitură” pentru energia prietenoasă cu mediul, potrivit unui nou raport.

Aceasta ar fi prima scădere anuală din istorie a utilizării cărbunelui, petrolului și gazelor naturale pentru a genera electricitate, în afara unei recesiuni sau a unei pandemii. Ca urmare, în timpul producției de energie ar fi eliberate mai puține gaze care încălzesc clima.

Autorii raportului au atribuit schimbarea așteptată unui boom al energiei regenerabile condus în principal de China.

Producția de energie electrică, cel mai mare factor care contribuie la încălzirea globală

În prezent, energia eoliană și cea solară produc 12% din electricitatea globală, cu suficiente turbine eoliene adăugate în 2022 pentru a alimenta aproape toată Marea Britanie.

Sursele regenerabile vor satisface întreaga creștere a cererii în acest an, arată studiul realizat de analiștii energetici Ember.

Producția de energie electrică este cel mai mare factor care contribuie la încălzirea globală. Aceasta este responsabilă pentru peste o treime din emisiile de carbon legate de energie în 2021. Prin urmare, eliminarea treptată a cărbunelui, petrolului și gazelor în acest sector este considerată esențială pentru a ajuta lumea să evite nivelurile periculoase ale schimbărilor climatice.

Raportul a analizat date din țări care reprezintă 93% din cererea mondială de energie electrică.

În prezent se înregistrează progrese semnificative în ceea ce privește reducerea rolului combustibililor fosili în producția de energie. Principalele evoluții sunt creșterea continuă a energiei solare și eoliene ca surse de energie electrică viabile din punct de vedere economic. În întreaga lume, energia solară a crescut cu 24% anul trecut, suficient pentru a satisface cererea anuală a unei țări de mărimea Africii de Sud, potrivit BBC.

Împreună cu energia nucleară și hidroelectrică, sursele curate au produs 39% din energia electrică mondială în 2022. Raportul constată că energia electrică produsă anul trecut a fost, de fapt, cea mai curată produsă vreodată.

Dar, în ciuda acestui fapt, emisiile de carbon din acest sector au continuat să crească, deoarece utilizarea cărbunelui a crescut ușor.

Scăderea emisiilor de combustibili fosili din energie electrică va continua și în următorii ani

Raportul spune că, în 2023, creșterea energiei eoliene și solare va fi mai mare decât creșterea cererii, iar acest lucru va începe să schimbe situația în ceea ce privește gazele de încălzire.

„Atunci când nu mai adăugați combustibili fosili pentru a genera electricitate, începeți să observați o scădere a emisiilor. Acest lucru este extrem de important în contextul creșterii electrificării, deoarece avem mai multe vehicule electrice, mai multe pompe de căldură, astfel încât curățarea sectorului energetic va determina scăderea emisiilor și în alte sectoare”, a declarat Malgorzata Wiatros-Motyka, autorul principal al raportului.

Deși se așteaptă ca scăderea emisiilor de combustibili fosili din energie electrică în acest an să fie mică, de aproximativ 0,3%, autorii consideră că scăderea va continua și se va accelera în anii următori. Cheia acestei evoluții este o scădere a utilizării gazelor, potrivit raportului.

„Am ajuns la un nou punct de cotitură, în care începem să asistăm la o nouă eră de scădere a emisiilor din sectorul energetic pe bază de combustibili fosili. Știm că energia solară și cea eoliană sunt răspunsul și trebuie doar să continuăm pentru a le construi cât mai repede posibil”, a declarat Dave Jones, de la Ember, unul dintre autorii raportului.

Aproximativ 50% din energia eoliană adăugată la nivel mondial provine din China

Un jucător important care influențează tendința generală este China. Aproxiamtiv 50% din energia eoliană adăugată la nivel mondial provine din China, iar aproximativ 40% din noua energie solară din lume provine din această țară, care este, de asemenea, cea mai mare consumatoare de energie pe bază de cărbune din lume.

„Există o șansă ca, în ritmul în care China construiește instalații eoliene și solare și toate tipurile de producție curată, să atingă acel vârf al producției de energie pe bază de cărbune mai devreme de 2025, ceea ce ar fi semnificativ”, a declarat Jones.

Vă mai recomandăm și: 

Industria combustibililor fosili este „incompatibilă cu supraviețuirea umană”, spune șeful ONU

Resturile alimentare ar putea fi transformate în energie regenerabilă

O parte din energia folosită de Mercedes-Benz începând cu 2027 va fi energie eoliană

Cum se formează cărbunele?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase