Home » D:News » O femeie și-a făcut cezariană singură. Atât ea, cât și copilul au supraviețuit

O femeie și-a făcut cezariană singură. Atât ea, cât și copilul au supraviețuit

Publicat: 17.04.2023

Fiecare gravidă speră la o naștere lină și reușită. Însă o mamă și-a făcut cezariană singură. Cum a ajuns în această situație?

În 2003, dintr-un raport de caz a apărut o poveste extraordinară. O mamă în vârstă de 40 de ani pe nume Inés Ramírez Pérez (care a mai avut anterior 8 copii) fusese internată la spital cu trei ani în urmă, după ce și-a făcut cezariană singură; din fericire, atât mama, cât și copilul au supraviețuit.

Pacienta locuia într-o cabană cu o singură cameră într-un mic sat situat în munții din sudul Mexicului; aceasta nu avea electricitate, apă curentă sau canalizare. Din păcate, Perez pierduse un copil cu doi ani înainte din cauza travaliului obstrucțional. Așa că, după 12 ore de travaliu și fără alt ajutor adult, ea a decis să se ajute singură.

De ce și-a făcut cezariană singură femeia din Mexic?

„Nu mai puteam suporta durerea”, a spus ea pentru publicația The Sydney Morning Herald în timpul unui interviu petrecut la casa ei izolată. „Și dacă bebelușul meu avea să moară, atunci am decis că va trebui să mor și eu. Dar dacă avea să crească, aveam să-l văd crescând și aveam să fiu cu copilul meu. Am crezut că Dumnezeu ne va salva viețile amândurora”, a continuat femeia.

Cu abilități anterioare în sacrificarea animalelor, trei pahare mici de tărie și un cuțit de bucătărie, pacienta și-a tăiat abdomenul de trei ori prin piele, grăsime și mușchi. Ea a tăiat uterul longitudinal și într-o poziție ghemuită; probabil că această tehnică a împiedicat-o să-și afecteze organele interne. După o oră, și-a scos băiețelul din rana însângerată. Din fericire, copilul a putut să respire și să plângă imediat, notează IFL Science.

Cel mai apropiat spital se afla la 8 ore distanță

Se părea că nu a sângerat excesiv și a putut să-i ceară unuia dintre copiii ei să cheme o asistentă locală înainte de a-și pierde cunoștința. Atunci când a sosit asistenta, i-a pus buclele intestinale înapoi în corp și i-a suturat pielea folosind un ac de cusut obișnuit  și un fir de bumbac.

Mama a fost apoi dusă la cel mai apropiat spital, care se afla la aproximativ opt ore distanță. După ce femeia a ajuns la spital, echipa de chirurgie s-a asigurat că nu există septicemie sau răni ale organelor și i-a făcut o triplă terapie cu antibiotice. La zece zile de la operație, pacienta și-a revenit și a fost externată din spital.

O poveste cu final fericit

La momentul respectiv, fuseseră descrise doar relatări anecdotice despre cezariana auto-provocată și nu existau cazuri detaliate în care atât mama, cât și copilul să fi supraviețuit. Acesta a fost un caz rar, care a fost agravat de faptul că mediul rural în care se afla mama nu era asigurat în mod adecvat cu îngrijire medicală. În aceste condiții, atunci când apare o sarcină cu dificultăți, aceasta se poate termina cu moartea fetală și, uneori, a mamei.

Deși acest caz a avut un final fericit, ar trebui implementate măsuri pentru a evita alte cazuri similare, astfel încât oamenilor din întreaga lume să li se ofere îngrijire esențială a reproducerii.

Raportul de caz este publicat în International Journal of Gynecology and Obstetrics.

Vă recomandăm să citiți și:

Medicamentele împotriva obezității ar putea deveni tratamente esențiale

Reporter Wall Street Journal, reținut în Rusia și suspectat de spionaj

Energia regenerabilă din SUA a depășit cărbunele în 2022

OMS reevaluează sfaturile privind vaccinul COVID-19

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase