Home » D:News » Energia regenerabilă din SUA a depășit cărbunele în 2022

Energia regenerabilă din SUA a depășit cărbunele în 2022

Publicat: 30.03.2023

Energia regenerabilă din SUA a depășit cărbunele pentru prima dată în 2022, a anunțat U.S. Energy Information Administration (EIA).

De asemenea, energia regenerabilă din SUA a depășit din nou generarea nucleară în 2022, după ce a făcut-o pentru prima dată cu un an înainte.

Creșterea energiei eoliene și solare a determinat în mod semnificativ creșterea energiei regenerabile și a contribuit cu 14% din energia electrică produsă pe plan intern în 2022. Hidroenergia a contribuit cu 6%, iar biomasa și sursele geotermale au generat mai puțin de 1%.

Cum a evoluat energia regenerabilă din SUA în ultimul an?

„Sunt bucuros să văd că am depășit acest prag, dar acesta este doar un pas în ceea ce trebuie să fie o călătorie foarte rapidă și mult mai ieftină”, a declarat Stephen Porder, profesor de ecologie și director asistent pentru durabilitate la Brown University.

Statul California a produs 26% din electricitatea solară la scară națională, urmat de Texas cu 16% și Carolina de Nord cu 8%.

Cea mai mare producție eoliană a avut loc în statul Texas, care a reprezentat 26% din total, urmat de Iowa (10%) și Oklahoma (9%), informează Tech Xplore.

„Această creștere în plină expansiune este determinată în mare măsură de economie. În ultimul deceniu, costul nivelat al energiei eoliene a scăzut cu 70%, în timp ce costul nivelat al energiei solare a scăzut cu un procentaj și mai impresionant, de 90%”, a declarat Gregory Wetstone, președinte și CEO al  American Council on Renewable Energy.

„Energia regenerabilă este acum cea mai accesibilă sursă de energie electrică nouă în mare parte din țară”, a adăugat Wetstone.

Cea mai multă energie a fost produsă din gaze naturale

Energy Information Administration a proiectat că ponderea eoliană a mixului de generare a energiei electrice din SUA va crește de la 11% la 12% din 2022 până în 2023 și că energia solară va crește de la 4% la 5% în aceeași perioadă. Se preconizează că ponderea gazelor naturale va rămâne la 39% din 2022 până în 2023, iar cărbunele va scădea de la 20% anul trecut la 17% anul acesta.

„Eolianul și solarul vor fi coloana vertebrală a creșterii surselor regenerabile, dar inginerii încă dezbat dacă aceste surse pot furniza sau nu 100% din energia electrică din SUA fără rezervă”, a spus Porder.

Rețelele nu au fost proiectate pentru energia regenerabilă din SUA

Urmează multe decizii, a spus el, pe măsură ce crește proporția de surse regenerabile care alimentează rețeaua de energie.

Acest lucru prezintă provocări pentru ingineri și factorii de decizie, a spus Porder, deoarece rețelele de energie existente au fost construite pentru a furniza energie dintr-o sursă consistentă. Energiile regenerabile, cum sunt cea solară și cea eoliană, generează energie în mod intermitent. Așa că stocarea în baterii, transmiterea pe distanțe lungi și alți pași vor fi necesari pentru a ajuta la abordarea acestor provocări, a spus el.

Raportul EIA a constatat că țara rămâne puternic dependentă de arderea combustibililor fosili, care schimbă climatul. Producția pe bază de cărbune a reprezentat 20% din sectorul electric în 2022, o scădere de la 23% în 2021. Gazul natural a fost cea mai mare sursă de energie electrică din SUA în 2022, generând 39% anul trecut, comparativ cu 37% în 2021.

Se așteaptă ca numărul proiectelor pentru energie verde să crească

„Când te uiți la date, gazele naturale au fost un factor major pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din electricitate, deoarece a înlocuit în mare parte centralele electrice pe cărbune”, a declarat Melissa Lott, directoare de cercetare la Center on Global Energy Policy din cadrul Columbia University.

„Pentru viitor, nu putem lăsa emisiile să crească în continuare, trebuie să le reducem rapid”, a adăugat Lott.

Inflation Reduction Act (IRA; legea pentru reducerea inflației) a influențat numărul de proiecte de energie regenerabilă care au devenit operaționale în 2022, a spus Lott, și se așteaptă că aceasta va avea un impact „uriaș” asupra accelerării proiectelor de energie curată.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce mănâncă finlandezii, cei mai fericiți oameni din lume?

Au trecut 22 ani de când Staţia Spaţială MIR, a ruşilor, s-a prăbuşit în flăcări în ocean – VIDEO

Un tablou necunoscut de Jackson Pollock, descoperit în Bulgaria

Un scoțian a stabilit un record mondial în Strâmtoarea Cook

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase