Home » D:News » Cutremurele misterioase de pe o insulă daneză nedumeresc oamenii de știință

Cutremurele misterioase de pe o insulă daneză nedumeresc oamenii de știință

Cutremurele misterioase de pe o insulă daneză nedumeresc oamenii de știință
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.05.2023

O serie de cutremure minore înregistrate pe insula daneză Bornholm din Marea Baltică i-a nedumerit pe oamenii de știință, care spun acum că acestea au fost cauzate de „unde de presiune acustică provenite dintr-o sursă necunoscută”.

La început, s-a crezut că trepidațiile au fost cauzate de cutremure. Apoi, seismologii au emis ipoteza că acestea proveneau de la explozii controlate în Polonia, la mai mult de 140 km spre sud.

Institutul Geologic al Danemarcei și Groenlandei (Geus), un organism oficial care monitorizează subsolul, a declarat că trepidațiile „nu au fost provocate de cutremure, ci de undele de presiune provenite de la un eveniment din atmosferă”.

Cu toate acestea, ele proveneau de la ,,o sursă necunoscută”.

„Unde de presiune acustică provenite dintr-o sursă necunoscută”

„Seismologii pot raporta că este puțin probabil ca aceste cutremure să provină de la o explozie controlată în Polonia, care a fost efectuată cu puțin timp înainte de primele rapoarte privind cutremurele de pe Bornholm”, a precizat GEUS.

GEUS a transmis că a primit „peste 60” de ponturi de la persoane din Bornholm, care au anunțat „cutremure” – descrise ca un zgomot profund, zguduiri și zdruncinături, schimbarea presiunii în ureche – au fost raportate după-amiază în Bornholm.

Nimeni nu a fost rănit. Poliția a declarat că a fost contactată de persoane din public în legătură cu cutremurul din partea de est a insulei. Presa daneză a relatat că trepidațiile au provocat o fisură în peretele unei case.

O explozie controlată în Polonia?

GEUS a declarat că trepidațiile seismice au fost măsurate la o magnitudine de 2,3.

Autoritățile poloneze au declarat că a existat o activitate intensă în timpul exercițiului Anakonda23 de la Ustka, în nordul Poloniei, care a implicat avioane de luptă cu reacție și trageri reale de muniție de artilerie, scrie The Guardian.

GEUS, o instituție independentă de cercetare și consultanță din cadrul Ministerului danez al Climei, Energiei și Utilităților, a mai transmis că a avut două seismografe pe insula Bornholm care au colectat date non-stop.

Bornholm, unde locuiesc aproape 40.000 de persoane, este o insulă stâncoasă din Marea Baltică, la sud de Suedia, la nord-est de Germania și la nord de Polonia.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cutremurele de adâncime ar putea dezvălui secrete din mantaua terestră

Cutremurele ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă un fenomen spațial misterios

Marte, o planetă surprinzător de dinamică. NASA a înregistrat peste 1.000 de cutremure pe Planeta Roșie

Cutremurele vulcanice de pe Marte sugerează că mantaua planetei este încă activă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase