Home » Știință » Cutremurele ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă un fenomen spațial misterios

Cutremurele ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă un fenomen spațial misterios

Publicat: 15.02.2023

O echipă de astronomi a folosit un model al cutremurelor pentru a înțelege defecțiunile în sincronizarea pulsarilor.

Rezultatele lor sugerează că pulsarii ar putea avea interioare mult mai ciudate decât se credea.

Pulsarii în sine sunt stele neutronice care se rotesc rapid. Stelele neutronice sunt sfere ultra-dense de materie atomică, de obicei nu mai mari de câțiva kilometri în diametru, cu o masă de câteva ori mai mare decât cea a Soarelui.

Atunci când aceste stele neutronice se rotesc, ele emit fascicule de radiații care desenează cercuri. Dacă se întâmplă ca Pământul să se afle pe unul dintre aceste cercuri, atunci observăm o străfulgerare periodică a acestor fascicule de radiații, creând un pulsar.

Pulsarii vor păstra un ritm precis pentru perioade de timp incredibil de lungi. Dar, ocazional, se știe că se defectează atunci când trec brusc de la o rată de rotație la alta.

Pulsarii ar putea avea interioare mult mai ciudate decât se credea

Astronomii nu înțeleg pe deplin ce cauzează aceste defecțiuni, dar recent o echipă de cercetători a elaborat un model al modului în care funcționează aceste defecțiuni. Modelul se bazează pe cutremurele de pământ.

Cutremurele de pământ au multe cauze, dar una dintre ele este atunci când se acumulează prea multă tensiune și presiune între plăcile tectonice, iar scoarța Pământului se îndoaie sub presiune. Acest lucru duce la un cutremur și la o reașezare a materialului din Pământ.

Când vine vorba de stelele neutronice, interioarele lor complexe pot suferi, de asemenea, presiuni enorme, componentele materialului stelei neutronice presând împotriva altor părți.

Dacă presiunea devine prea mare, steaua neutronică se rearanjează, declanșând un cutremur stelar și o realiniere a propriului său interior. Odată cu noua distribuție a masei în interiorul stelei neutronice, apare o nouă rată de rotație.

Cutremurele de pământ au multe cauze

Cercetătorii au folosit acest model de cutremur pentru a încerca să determine ce se află în interiorul stelelor neutronice. Nucleele profunde ale stelelor neutronice ar putea fi neutroni într-o stare extrem de exotică sau o formă mai degenerată de materie formată aproape în întregime din quarci ciudați.

Cercetătorii au descoperit că modelul de interior al stelelor neutronice care includea aceste elemente era mai capabil să producă glitch-uri printr-un mecanism de cutremur stelar.

Astronomii vor trebui să facă observații suplimentare pentru a testa această idee, dar aceasta arată cum caracteristicile observaționale ale stelelor neutronice ne pot da indicii cu privire la interiorul lor misterios, scrie Inverse.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Câte persoane ar putea fi afectate de cutremurele din Turcia și Siria?

Un seismolog a explicat cum au fost posibile cutremurele din Turcia și Siria

Poate fi un cutremur mai mare de 9,5 grade pe scara Richter? Iată ce spun geologii

Avertizare de tsunami: Un cutremur cu magnitudinea 7,1 a avut loc în apropierea arhipelagului Tonga

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase