Home » D:News » Prețul petrolului a crescut în urma unei legi aprobate de Congresul SUA

Prețul petrolului a crescut în urma unei legi aprobate de Congresul SUA

Prețul petrolului a crescut în urma unei legi aprobate de Congresul SUA
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.06.2023

Prețul petrolului a crescut recent, pe fondul unui sentiment optimist după adoptarea la Washington a proiectului de lege privind plafonul de îndatorare al SUA, în timp ce piețele au cântărit probabilitatea unor reduceri de producție OPEC+ care să susțină prețurile în weekend, potrivit Reuters.

Cotațiile futures ale petrolului Brent au crescut cu 34 de cenți, sau 0,46%, la 74,62 dolari pe baril, până la ora 0302 GMT, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 30 de cenți, sau 0,43%, la 70,40 dolari, după două zile consecutive de pierderi.

Piețele au fost liniștite de adoptarea de către Congres a unui proiect de lege care suspendă plafonul de îndatorare de 31,4 miliarde de dolari al guvernului american, precum și de semnalele anterioare privind o potențială pauză în majorarea ratelor de către Rezerva Federală.

Ar fi zguduit piețele financiare mondiale

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat recent, evitându-se astfel o incapacitate de plată suverană calamitoasă care ar fi zguduit piețele financiare mondiale.

Sentimentul pieței a fost încurajat și de datele privind stocurile de țiței din SUA, furnizate de Energy Information Administration, care au indicat că importurile de țiței au crescut săptămâna trecută.

Atenția investitorilor este acum concentrată asupra reuniunii din 4 iunie a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților, inclusiv Rusia, denumite colectiv OPEC+.

Miniștrii din principalele țări producătoare de petrol vor decide dacă vor reduce în continuare producția pentru a susține veniturile guvernamentale.

„Prețurile petrolului se stabilizează”

Reducerile suplimentare ale producției OPEC+, după reducerea surprinzătoare de 1,16 milioane de barili pe zi în aprilie, ar fi un factor de creștere pentru prețurile țițeiului.

Semnalele cu privire la o astfel de reducere au fost variate, Reuters raportând și analiștii de la bănci, inclusiv HSBC și Goldman Sachs, indicând că noi reduceri ale producției sunt puțin probabile și că blocul va adopta o abordare de tip „așteptăm și vedem”.

Alți observatori de pe piață au arătat că datele slabe privind producția din China și SUA fac mai probabile reducerile OPEC+.

Prețurile petrolului se stabilizează după ce o serie de date dezamăgitoare privind producția mondială au susținut argumentele pentru ca OPEC+ să ofere o nouă reducere a producției”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la OANDA.

Cel mai mare consumator de petrol din lume

În SUA, Institute for Supply Management (ISM) a anunțat joi că indicele PMI din industria prelucrătoare a scăzut luna trecută la 46,9, de la 47,1 în aprilie, a șaptea lună consecutivă în care PMI a rămas sub pragul de 50, indicând o contracție a activității de producție în cel mai mare consumator de petrol din lume.

Datele privind industria prelucrătoare din China au oferit o imagine mixtă, datele Caixin/S&P Global China Manufacturing PMI, peste așteptări, contrastând cu datele oficiale guvernamentale din ziua precedentă, care au raportat că activitatea fabricilor din luna mai s-a contractat la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.

Cu toate acestea, traderii „se gândesc că Rusia ar putea să nu se țină neapărat de o poziție fermă privind reducerile de producție, mai ales că se luptă să se angajeze în privința cotațiilor”, a adăugat Moya.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase