Pietre „trase la tigaie”, preparatul tradițional chinezesc vechi de sute de ani

28 06. 2023, 09:00

Supranumit „cel mai tare fel de mâncare din lume”, la propriu, un preparat tradițional în care pietrele sunt ingredientul-cheie a stârnit curiozitatea culinară pe rețelele de socializare chinezești.

Clienții trebuie să sugă pietricelele pentru a savura aroma bogată și picantă a felului de mâncare, care își are originea în provincia Hubei din estul Chinei.

Aceștia sunt instruiți să sugă aromele, apoi să scuipe pietrele, de unde și numele preparatului suodiu, care înseamnă „suge și aruncă”, potrivit CNN.

Cum sunt gătite pietricelele ca să devină un așa-zis fel de mâncare?

Videoclipuri cu internauți care gustă suodiu au apărut pe toate platformele de socializare chinezești în ultima vreme.

Aceștia arată, de asemenea, cum vânzătorii ambulanți gătesc acest fel de mâncare neobișnuit. Vânzătorii toarnă ulei de ardei iute pe pietricele ce sfârâie pe un grătar de tip teppanyaki, presară sos de usturoi peste tot, apoi prăjesc totul cu un amestec de căței de usturoi și ardei tăiați în cubulețe.

În timp ce pregătesc ingredientele, acești bucătari stradali își povestesc uneori fiecare mișcare prin rime, potrivit videoclipurilor de pe Xiaohongshu, echivalentul platformei Instagram în China.

„O porție de condimente aduce pasiune în viață”, a spus bucătarul într-un videoclip, adăugând că acest fel de mâncare este la fel de popular ca și alcoolul.

Clienților li se servesc apoi pietrele aromate în cutii de mărimea unei palme. Fiecare porție costă aproximativ 16 yuani sau 2,30 dolari, potrivit videoclipului.

„Trebuie să vă returnez pietricelele după ce termin?”, a întrebat un client în același clip. „Luați-le acasă ca suvenir”, a glumit bucătarul.

Cine a inventat pietrele „trase la tigaie”?

Se crede că suodiu datează de sute de ani. Potrivit presei locale, preparatul a fost transmis de generații întregi de către barcagii prin intermediul istoriei lor orale.

Pe vremuri, barcagiii puteau rămâne blocați în mijlocul unui fluviu, rămânând fără mâncare în timp ce livrau bunuri. Pentru a „găsi fericirea în amărăciune”, arată relatările, ei căutau pietre pe care le găteau cu alte condimente pentru a face un fel de mâncare.

Vă mai recomandăm și: 

SUA au aprobat pentru consum carnea de pui crescută în laborator

De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?

Tot ce n-ai știut despre cum se face parmezanul. Vei fi surprins!

Un efect neașteptat are loc atunci când vedem imagini cu mâncare pe Internet