Home » D:News » SUA au aprobat pentru consum carnea de pui crescută în laborator

SUA au aprobat pentru consum carnea de pui crescută în laborator

Publicat: 26.06.2023

Două companii producătoare de carne de cultură au anunțat că autoritățile de reglementare din SUA le-au dat undă verde pentru a începe să vândă carnea către populație, marcând o etapă importantă în viitorul cărnii „no-kill”.

Realizate numai din celule animale, atât Good Meat, cât și Upside Foods au declarat că Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a aprobat ca produsele lor de pui cultivate în laborator, primele de acest fel, să ajungă în curând pe rafturile supermarketurilor.

„Acest anunț, prin care putem să producem și să vindem carne cultivată în Statele Unite, este un moment important pentru compania noastră, pentru industrie și pentru sistemul alimentar”, a declarat Josh Tetrick, cofondator și director executiv al GOOD Meat și Eat Just, într-un comunicat.

Carnea de pui cultivată în laborator, comercializată în premieră în SUA

„Am fost singura companie care vinde carne cultivată în lume de când ne-am lansat în Singapore, în 2020, iar acum carnea este aprobată pentru a fi vândută consumatorilor din cea mai mare economie a lumii. Apreciem rigoarea și atenția pe care atât FDA, cât și USDA le-au aplicat pe parcursul acestui proces istoric de reglementare între două agenții”, a continuat Tetrick în comunicat.

Pentru ca un produs din carne să fie aprobat, trebuie să treacă printr-o politică de reglementare strictă, care analizează producția și produsul final.

Autoritățile de reglementare din SUA vor desemna acum, pentru prima dată pentru un produs de pasăre de cultură, inspectori la instalațiile pe care le folosesc atât Good Meat, cât și Upside Foods.

Această carne de pui de cultură a mai fost pusă în vânzare în anumite restaurante de lux din Singapore, dar aceasta este prima oară când este pusă în vânzare în magazine pentru populația din SUA.

Ce presupune carnea cultivată în laborator?

Carnea cultivată sau crescută în laborator se referă la un proces prin care se folosesc celule animale pentru a crea țesut muscular asemănător cu carnea provenită de la animale sacrificate. Aceasta este cultivată în cuve mari și apoi stratificată în diferite moduri, pentru a crea un produs care arată aproape la fel ca cel real și are același gust.

Beneficiile cărnii cultivate sunt uriașe. Niciun animal nu este supus cruzimii, se folosește o fracțiune din suprafața de teren, emisiile sunt reduse în majoritatea exemplelor, iar produsul poate fi adaptat la rezultate specifice. Cu toate acestea, s-a luptat cu producția la scară largă și cu menținerea costurilor la un nivel scăzut, până la progresele recente.

„Acordarea inspecției de către GOOD Meat reprezintă un moment istoric pentru industria alimentară globală, deoarece ne pregătim pentru vânzarea în Statele Unite a primelor produse de pui cultivat/cultivat pe celule, în urma unor evaluări riguroase și bazate pe date științifice din partea FDA și USDA”, a declarat Robert Rankin, director executiv al Asociației pentru Inovarea în Domeniul Cărnii, Păsărilor și Fructelor de Mare.

Vă mai recomandăm și: 

Un robot inspirat de pangolin poate efectua proceduri medicale direct în stomac

Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer

Peștele creat în laborator, viitorul fructelor de mare?

Cercetătorul care a creat „lână vegană” în anii 1940

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase