Home » Știință » De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?

De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?

De ce le place oamenilor atât de mult mâncarea picantă?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.05.2023

Mâncarea picante nu este pe placul tuturor, pentru că poate fi o experiență dureroasă, ceea ce ridică mai multe semne de întrebare: Ce face ca unele mâncăruri să fie picante și de ce sunt doar pe gustul unora?

Senzația de iute are de-a face cu temperatura, fapt pentru care nu se regăsește printre gusturile clasice cum ar fi acru, amar, dulce, sărat și umami (gustul savorii). În afară de receptorii de gust, limba are și receptori de temperatură, unii fiind activați de mâncăruri picante care creează acea senzație de usturime. Prin urmare nu este o exagerare în a spune că mâncarea indiană sau thailandeză „arde la propriu”.

Substanța chimică „picantă” care stimulează papilele gustative se numește capsaicină. Aceasta provine de la ardeii iuți, care au evoluat în așa fel încât și-au creat un metabolit secundar pentru a nu fi mâncați de prădători, a explicat John Hayes, director al Centrului de Evaluare Senzorială de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, conform Live Science.

De ce simțim că ne „arde” gura atunci când mâncăm iute?

Capsaicina are de-a face cu un receptor de temperatură numit TRPV1. În mod normal, acesta este declanșat de temperatura de aproximativ 40 de grade Celsius sau mai mari. Dar atunci când mâncăm ceva picant care conține capsaicină, moleculele se leagă de receptori și le scade energia de activare. Cu alte cuvinte, capsaicina păcălește receptorul să trimită semnale de iuțeală creierului la doar 33 de grade Celsius, spune Hayes. Prin urmare, gura ta simte iuțeală chiar și la 35 de grade Celsius, a adăugat el.

Piperina din piperul negru și pH-ul scăzut al oțetului pot și ele declanșa senzația de iuțeală a TRPV1. În timp ce alicina din usturoi, wasabi și uleiul de muștar interacționează toate cu un alt receptor de temperatură numit TRPA1.

Hayes a adăugat că numai oamenii sunt atrași de gustul picant și de senzația pe care le-o provoacă, iar pentru majoritatea animalelor acest gust provoacă repulsie.

De ce le place oamenilor să mănânce picant?

Există mai multe teorii privind motivul pentru care oamenilor le place mâncarea picantă, chiar dacă este o experiență dureroasă. Cea mai răspândită teorie este legată de risc și recompensă, a spus Hayes. Un studiu din 2016 publicat în revista Appetite a arătat cum comportamentul riscant al unei persoane poate fi un bun indiciu al preferinței pentru mâncarea picantă. Totul are de-a face cu recompensa sau emoția resimțită atunci când experimentezi durere sau atunci când riști, a explicat Alissa Nolden, cercetător alimentar și expert senzorial la Universitatea din Massachusetts, SUA.

Rămâne un mister felul în care experiența risc-recompensă este procesată de creier. Un cercetător a descris atracția pentru mâncarea picantă ca fiind un „masochism benign”. Dar nu există neuroimagistică sau date care să confirme cu exactitate mecanismele din creier pentru niciuna dintre aceste ipoteze, a declarat Hayes.

O altă teorie presupune că mâncarea picantă ar fi putut oferi un beneficiu evolutiv în regiunile calde, a spus Nolden. Unii experți consideră că mâncarea picantă era preferată în aceste zone, deoarece provoca transpirație și, astfel, avea un efect de răcorire, a completat Nolden.

„Există și o componentă genetică neexplorată complet”, a mai explicat Nolde. Este cunoscut faptul că, pe măsură ce consumă mai multă mâncare picantă, oamenii își pierd sensibilitatea la capsaicină. Însă unele persoane sunt născute cu receptori diferiți sau mai puțin sensibili la capsaicină, ceea ce le conferă o toleranță mai mare la iute, de la bun început, arată un studiu realizat în 2012 și publicat în revista Physiology and Behavior.

Mâncarea picantă, preferată de pacienții care suferă de cancer

Multe dintre variațiile legate de preferința pentru mâncarea iute sunt o variație genetică, a mai precizat Nolden.

În cazul oamenilor care și-au pierdut gustul, mâncărurile picante ar putea fi o nouă metodă de a le savura.

Spre exemplu, chimioterapia administrată pacienților cu cancer poate schimba celulele receptoare din gură, ceea ce înseamnă că mâncarea ar putea avea un gust amar sau metalic. Deoarece mâncarea picantă este detectată de receptorii de temperatură și nu de cei de gust, senzația de iute ar putea fi încă resimțită. De fapt, unele studii sugerează că pacienții care suferă de cancer apelează la mâncăruri iuți pentru a își spori experiența senzorială în timpul sau după chimioterapie.

În concluzie, preferința pentru mâncărurile picante nu poate fi explicată doar printr-o singură teorie. „Probabil le cuprinde pe toate”, a conchis Nolden.

Vă mai recomandăm și: 

Motivul pentru care fiecare tip de brânză are un miros diferit

Cercetătorii au creat pielea electronică artificială, capabilă să comunice cu creierul

Neurologii spun care sunt alimentele nocive pentru creierul uman

Test de cultură generală. De ce mâncarea servită în avion are gust rău?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele