Home » Istorie » „Pietrele foamei”. Ce sunt și de ce îi sperie pe europeni?

„Pietrele foamei”. Ce sunt și de ce îi sperie pe europeni?

„Pietrele foamei”. Ce sunt și de ce îi sperie pe europeni?
Foto: Dr. Bernd Gross/Wikimedia Commons
Publicat: 21.08.2022

Pe măsură ce canicula și seceta continuă să cuprindă o mare parte din Europa, „pietrele foamei” din trecut sunt dezvăluite de râurile uscate și aduc cu ele un avertisment îngrozitor: „dacă mă vezi, să jelești”.

Pietrele foamei sunt un monument hidrologic găsit în unele râuri din Europa Centrală, care apar atunci când scade nivelul apei. Datând din secolul al XV-lea și până în secolul al XIX-lea, pietrele au fost încorporate în albiile uscate ale râurilor pentru a-i avertiza pe oamenii din viitor că ar putea urma perioade nefaste.

Unele pietre prezintă, de asemenea, urme care detaliază datele secetelor anterioare, oferindu-le istoricilor și cercetătorilor câteva dovezi primare tentante.

„Pietrele foamei”, un avertisment lăsat de strămoși cu secole în urmă

„Spune că seceta a adus o recoltă proastă, lipsă de hrană, prețuri mari și foamete pentru oamenii săraci. Înainte de 1900, pe piatră sunt comemorate următoarele secete: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 și 1893”, au scris geografii de la Universitatea Masaryk despre una dintre cele mai faimoase pietre ale foamei, într-un studiu din 2013 despre secetele din istoria Cehiei.

Această piatră se află în râul Elba, în orașul Decin, din nordul Cehiei, nu departe de granița cu Germania. Sculpate în stâncă, se pot citi cuvintele „Wenn du mich siehst, dann weine”, care se traduc prin „Dacă mă vezi, plângi”.

Europa se află în prezent în mijlocul celei mai grave secete din ultimii 500 de ani, aproape jumătate din continent fiind afectat de o lipsă severă de precipitații. De asemenea, s-a confruntat cu valuri de căldură record în această vară, notează IFL Science.

Așa că nu este surprinzător faptul că această vreme îngrozitor de caldă și de uscată a făcut ca „pietrele foamei” să reapară în Germania și Republica Cehă.

Alte apariții ale pietrelor

Însă aceasta nu este prima dată când piatra foamei apare în ultima perioadă. În 2018, Europa a suferit o altă criză de caniculă și secetă care au scos la iveală aceste pietre, precum și câteva bombe neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial.

Seceta este o caracteristică recurentă a climei europene, dar știm că lucrurile au fost deosebit de uscate în perioada medievală târzie. Un studiu din 2015 a analizat inelele copacilor pentru a descoperi că Europa Centrală a suferit „megasecete” necruțătoare în secolele XI și la mijlocul secolului al XV-lea d.Hr.

Poate că nu este surprinzător faptul că pietrele foamei au devenit o trăsătură comună a râurilor din Europa Centrală în această perioadă, pentru a-i pregăti pe localnici pentru vremurile grele care urmează.

Vremea va deveni probabil tot mai uscată dacă nu limităm încălzirea globală

Este puțin probabil ca aceasta să fie ultima vară în care vedem temutele pietre ale foamei. Pe măsură ce criza climatică se agravează, anumite părți ale planetei vor trebui să suporte canicule mai lungi, mai intense și mai răspândite.

Încălzirea globală va schimba, de asemenea, modelele meteorologice și ale vântului din Europa, ceea ce face mai probabil ca sistemele de presiune a aerului să se blocheze deasupra continentului, creând perioade anormal de lungi fără precipitații.

Vă recomandăm să citiți și:

7 invenții din Epoca de Aur care au schimbat definitiv lumea

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

Templul din Karnak: Secretele unui sanctuar egiptean sacru

Karahan Tepe, situl îngropat intenționat de locuitori și abandonat. Ce secrete ascunde?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase