Home » D:News » Un vulcan din apropierea celui mai mare aeroport al Islandei a erupt

Un vulcan din apropierea celui mai mare aeroport al Islandei a erupt

Publicat: 12.07.2023

Un vulcan aflat în apropierea capitalei Islandei a început să erupă pentru a doua oară într-un an, potrivit Sky News.

Vulcanul Fagradalsfjall se află la aproximativ 30 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik. Erupția se desfășoară într-o vale nelocuită din apropierea muntelui Litli-Hrutur, în sud-vestul țării.

Este pentru a doua oară în mai puțin de 12 luni când vulcanul erupe. Deși se află în apropierea unui aeroport important, vulcanul nu a provocat pagube sau probleme de trafic până la momentul redactării acestei știri.

Islanda este situată deasupra unui punct vulcanic

Biroul meteorologic islandez a declarat că „erupția este mică și în prezent nu există nicio emisie de cenușă în atmosferă”. Specialiștii au mai spus că lava iese sub forma unei „serii de fântâni” dintr-o fisură lungă de 200 de metri și i-au sfătuit pe oameni să nu viziteze locul deoarece ar putea fi acumulări periculoase de gaze.

Islanda este situată deasupra unui punct vulcanic din Atlanticul de Nord și se confruntă frecvent cu erupții. Cea mai mare erupție a avut loc în 2010, când vulcanul Eyjafjallajokull a trimis în atmosferă cantități mari de cenușă, oprind timp de câteva zile cursele aeriene între Europa și America de Nord.

Peste 100.000 de zboruri au fost suspendate la sol și milioane de pasageri au rămas blocați.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase