Home » D:News » Misiunea Chandrayaan-3 a fost lansată! India ar putea deveni a patra țară ce reușește o aselenizare

Misiunea Chandrayaan-3 a fost lansată! India ar putea deveni a patra țară ce reușește o aselenizare

Misiunea Chandrayaan-3 a fost lansată! India ar putea deveni a patra țară ce reușește o aselenizare
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.07.2023

India a lansat vineri, 14 iulie, o misiune istorică la finalul căreia un vehicul va ajunge pe suprafața Lunii, potrivit Space.com.

Cea de-a treia misiune a indienilor pe Lună are scopul de a fi prima care să aselenizeze în apropierea polului sudic puțin explorat.

Nava Chandrayaan-3 a decolat vineri la ora 12:05 (ora României) de la Centrul Spațial Sriharikota. Modulul de aselenizare ar trebui să ajungă pe Lună pe 23-24 august, au declarat oficialii indieni.

India ar putea fi a patra țară ce reușește o aselenizare

În cazul în care misiunea va reuși, India va fi doar a patra țară care va realiza o aselenizare, după SUA, fosta URSS și China.

Șeful Organizației Indiene de Cercetare Spațială (Isro), Sreedhara Panicker Somanath, a declarat că obiectivul este să se obțină o aselenizare ușoară.

Chandrayaan-3 cântărește 3.900 de kilograme și a costat 6,1 miliarde de rupii (75 milioane de dolari). Roverul are 26 de kilograme și poartă numele Pragyaan, cuvântul sanscrit pentru înțelepciune.

Când va intra pe orbita Lunii?

După decolarea de vineri, nava va avea nevoie de aproximativ 15-20 de zile pentru a intra pe orbita Lunii. Oamenii de știință vor începe apoi să reducă viteza rachetei în următoarele câteva săptămâni pentru a o aduce la un punct ce să permită o aselenizare ușoară.

Dacă totul va decurge conform planului, roverul cu șase roți se va catapulta de la bordul navei apoi și se va plimba printre rocile și craterele de pe suprafața satelitului nostru natural, adunând date și imagini care vor fi trimise pe Pământ pentru a fi analizate.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase