Home » D:News » (P) Cele mai vechi informații istorice despre practicarea jocurilor de noroc

(P) Cele mai vechi informații istorice despre practicarea jocurilor de noroc

(P) Cele mai vechi informații istorice despre practicarea jocurilor de noroc
Sursa: pixabay.com
Publicat: 25.07.2023

Atracția față de jocuri de noroc a existat încă din cele mai vechi timpuri, chiar dacă jocurile erau practicate în mod improvizat și cu tot felul de mize care azi pot părea ciudate – animale, recolte, diverse obiecte sau sarcini de lucru. Primele jocuri de noroc au fost, de altfel, printre primele forme de divertisment.

Unele se bazau exclusiv pe noroc, altele presupuneau și diverse abilități. Ca idee, originile termenului din limba engleză „gambling”, care denumește acum întreaga industrie modernă de jocuri de noroc, se leagă de acțiunea de a juca în orice mod pentru câștiguri materiale.

Controversate uneori, interzise chiar în unele perioade, în unele zone ale lumii, activitățile de timp gambling au fost însă mereu parte din viața socială a oamenilor.

În prezent, odată cu progresul puternic al tehnologiei, sectorul jocurilor de noroc este reglementat ferm în cele mai multe țări, inclusiv în România. La data realizării acestui material avem peste 35 de operatori de casino online și pariuri sportive care beneficiază de licențe clasa I ONJN și oferă jocuri în deplină legalitate.

Conform celor mai recente informații, peste 40.000 de oameni lucrează doar în România în acest sector și contribuțiile aduse la bugetul de stat sunt consistente, mai ales că sistemul este astfel conceput pentru a garanta o colectare de 100% a taxelor și impozitelor aferente practicării jocurilor de noroc pe internet.

Dovezi istorice legate de jocurile de noroc

Istoricii și arheologii descoperă indicii despre viața oamenilor din trecut cu privire la diverse aspecte, iar pasiunea pentru jocuri de noroc se pare că este dovedită de astfel de informații certe. Jocurile cu zaruri și alte jocuri de masă care presupuneau folosirea unor accesorii speciale erau parte dintre formele de distracție în rândul grecilor și romanilor în Antichitate.
Dacă acum oamenii caută pe internet ponturi pariuri sportive și plasează mizele pe platforme online, cu mii de ani în urmă se înregistrau pariuri pe curse de cai sau alte competiții sportive. La fel ca în prezent, jocurile de noroc au fost mereu o modalitate distractivă de petrecere a timpului liber, cu tentația unor potențiale câștiguri.

Sursa: pixabay.com

Cea mai veche dovadă a jocurilor de noroc datează din urmă cu aproximativ 4.500 de ani. În China, jocul de cărți era constituit din plăci de lemn sau alte materiale solide. Circa 2.000 de ani mai târziu, se organizau deja un fel de loterii, inclusiv pentru a finanța lucrările statului pentru proiecte de anvergură precum construcția Marelui Zid Chinezesc.

Din China, există dovezi cu privire la jocuri de cărți asemănătoare celor moderne practicate cu secole în urmă, dar regulile și alte detalii nu au fost din păcate păstrate. Cel mai frecvent asociat cu această regiune este însă jocul denumit Keno – joc de cărți în care cărțile sunt etichetate de la 1 la 80 în pătrate. Jucătorii aleg un set de numere, apoi se efectuează o tragere la sorți pentru a se afla numerele câștigătoare. Jocul poate fi asemănat chiar cu variantele moderne de bingo. Datând din urmă cu 2000 de ani, acest joc s-a răspândit în Europa după ce a fost consacrat în Asia.

Poate cel mai vechi joc de cărți din lume este însă Karnöffel, despre care se consideră că ar data cel puțin din secolul al XV-lea. Jocul este menționat într-o ordonanță municipală din Nördlingen, Bavaria, în anul 1426, drept fiind printre jocurile care puteau fi jucate în mod legal la sărbătoarea anuală a respectivului oraș german.

Sursa: Wikimedia Commons

Jocurile de noroc în vremuri străvechi

O pereche de zaruri a fost găsită într-un mormânt din Egiptul Antic, având o vechime de circa 5000 de ani. Interesant este că zarurile, fabricate din oase, piatră și alte materiale, erau răspândite și în alte zone, grecii și romanii fiind se pare pasionați de astfel de jocuri bazate pe noroc. Pariurile se realizau de obicei nu pe bani, ci pe diverse lucruri personale, schimburile tip barter fiind oricum ceva obișnuit în acele vremuri.

Poetul grec Sofocle spunea că zarurile au fost inventate în timpul asediului Troiei, dar dovezile istorice arată că aceste obiecte existau de mult mai mult timp. Este posibil și ca zarurile, o invenție simplă și practică, să fi fost concepute în forme asemănătoare în mai multe spații geografice, fără legături directe între civilizații.

În Grecia Antică, doi zei erau în favoarea jocurilor de noroc, Hermes și Pan. Artefactele grecești dezvăluie că jocul de dame era printre preferate, iar oamenii pariau adesea inclusiv în lupte cu păsări.

Unii filosofi greci nu agreau jocurile de noroc, considerând că acestea pot aduce pagube mari jucătorilor care se bazează prea mult pe noroc. Și în zilele noastre se recomandă acțiune atentă la jocuri de acest gen, formele de divertisment de tip gambling fiind distractive doar atât timp cât sunt tratate cu responsabilitate și echilibru, fără excese, fără riscuri majore asociate de jucători.

O informație foarte interesantă vine însă de la arheologii americani. În statul Utah a fost descoperită o peșteră care pare a fi fost folosită drept cazino. Ar fi astfel cel mai vechi cazino din lume, administrat de nativii americani, în jurul secolului al XIII-lea. În acea peșteră existau mii de obiecte asociate jocurilor de noroc.

Printre altele, se foloseau bețe sculptate care se aruncau într-un anumit mod, jucătorii fiind provocați să prezică dacă aceste obiecte aterizează cu fața în sus sau cu fața în jos. Conform cercetătorilor, unele jocuri de noroc erau jucate mai ales de femei, ca mijloc de a atribui altor persoane anumite sarcini mai puțin dorite în comunitate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase