Home » D:News » O femeie de 101 ani încă merge la serviciu și conduce zilnic

O femeie de 101 ani încă merge la serviciu și conduce zilnic

O femeie de 101 ani încă merge la serviciu și conduce zilnic
Foto: Shutterstock
Publicat: 08.08.2023

O femeie a captivat publicul din universul TikTok cu povestea ei, pentru care longevitatea înseamnă să nu te gândeşti la trecerea timpului. La 101 ani, Jayne Burns merge la serviciu şi conduce maşina în fiecare zi.

Când Jayne Burns a împlinit 101 de ani, pe 26 iulie, ştirea a făcut înconjurul lumii prin intermediul reţelelor de socializare, pornind din Cincinnati (SUA), unde locuieşte femeia.

Dar nu atât piatra de hotar a centenarului i-a dezlănţuit pe curioşi, cât un alt record al femeii, care, la vârsta ei, nu numai că nu a încetat niciodată să lucreze, ci continuă să conducă singură maşina până la serviciu, aşa cum a declarat femeia pentru reţeaua americană CNBC.

O femeie de 101 ani încă își conduce mașina singură

Burns deţine o slujbă cu normă parţială ca şi croitoreasă la magazinul Joann Fabric and Crafts din Mason, Ohio, până unde conduce aproximativ 20 de minute în fiecare zi.

Şi, tocmai în această rutină, potrivit ei, există o parte din secretul longevităţii ei excepţionale. După ce a încercat de mai multe ori să se pensioneze în anii `70 şi `80, ea a cerut să se întoarcă la locul de muncă pentru că îi lipsea. „Îmi place ceea ce fac şi vreau să fac asta pe mai departe”, a explicat centenara pentru CNBC.

Deşi neagă că există un singur secret pentru viaţa lungă, Burns susţine că „munca a ajutat-o” să depăşească pragul de 100 de ani. Nu numai asta, dar atribuie longevitatea ei creării de relaţii autentice şi sănătoase cu colegii de muncă şi cu oamenii din jurul ei. „Îmi place să vorbesc cu toţi colegii mei şi să întâlnesc clienţi care sunt foarte drăguţi. Chiar dacă unii dintre ei sunt surprinşi să mă vadă la masa de lucru”.

Ce legătură are cazul femeii cu stresul?

Există dovezi care susţin teoria bătrânei: un studiu de la Harvard a constatat că relaţiile pozitive la locul de muncă duc la un nivel mai scăzut de stres. Stresul cronic este un precursor al bolilor cronice şi inflamatorii, fiind corelat în mod constant cu durate de viaţă mai scurte.

„Este important să găseşti oameni prietenoşi şi amabili”, adaugă Burns, care a câştigat o mulţime de urmăritori pe reţelele sociale în 2021, la 99 de ani, când un coleg de 20 de ani a început să posteze videoclipuri cu ei doi la magazin.

În ultimii 26 de ani, Jayne Burns a urmat aceeaşi rutină de dimineaţă aproape în fiecare zi: se trezeşte la 5 AM, se bucură de o ceaşcă de cafea, de obicei asociată cu o gogoaşă, şi se pregăteşte să meargă la serviciu, conducând 20 de minute până la magazin pentru a fi acolo pentru deschidere.

De obicei, lucrează de la 9:00 la 13:00, 3-4 zile pe săptămână. Niciodată în zilele de joi, care sunt rezervate pentru auto-îngrijire: îşi face părul la salon şi merge la cumpărături.

De asemenea, încearcă să petreacă timp cu familia, în zilele libere. „A fi ocupat te împiedică să te concentrezi asupra durerilor tale. Şi este mai uşor de continuat”, conchide Burns, care a început să lucreze în atelierul de artizanat în 1997, la câteva luni după moartea soţului ei, Dick.

Fiica ei, Donna, care lucra deja la magazin, a fost cea care a întrebat-o dacă ar dori să ajute, iar Jayne nu a ezitat.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase