Home » D:News » Prima țară din lume care ar putea face exploatare minieră la mare adâncime

Prima țară din lume care ar putea face exploatare minieră la mare adâncime

Prima țară din lume care ar putea face exploatare minieră la mare adâncime
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.09.2023

Norvegia ar trebui să amâne cu cel puțin zece ani planurile de exploatare minieră la mare adâncime, a anunțat unul dintre principalii susținători ai Guvernului norvegian. Exploatarea minieră la mare adâncime în scopuri comerciale reprezintă o premieră mondială.

Norvegia ar putea deveni prima națiune care face exploatare minieră la mare adâncime cu scop comercial. Operațiunea poate începe doar dacă parlamentul țării aprobă un plan de a deschide în ocean o zonă mai mare decât teritoriul Marii Britanii pentru noua industrie. Exploatarea minieră ar putea oferi o sursă de metale rare utilizate pentru tranziția de la combustibilii fosili.

Poiectul stârnește cotroverse. Guvernul minoritar al Norvegiei ar trebui să își retragă propunerea de a deschide o vastă zonă offshore din Arctica pentru exploatarea minieră la mare adâncime și să ceară un moratoriu de cel puțin zece ani asupra acestei activități, a declarat principalul său susținător în parlament, potrivit Reuters.

„Am dori să avem un moratoriu de cel puțin zece ani, pentru a putea afla mai multe”

Guvernul condus de laburiști, din care face parte și Partidul de Centru, se bazează pe sprijinul unui partid numit Stânga Socialistă (SV), pentru a-și adopta bugetul și alte strategii cheie în parlament.

„Nu vom vota pentru propunerea pe care a înaintat-o guvernul. Credem că ar trebui să fie trimisă înapoi la guvern. Am dori să avem un moratoriu de cel puțin zece ani, pentru a putea afla mai multe (despre consecințele asupra mediului) înainte de a începe săpăturile pentru minerale pe fundul mării”, a declarat, pentru Reuters, Lars Haltbrekken, reprezentantul SV.

Parlamentul urmează să discute proiectul de lege al guvernului în această toamnă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase