Home » D:News » Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, tradus în limba română de un lector din Sibiu

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, tradus în limba română de un lector din Sibiu

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, tradus în limba română de un lector din Sibiu
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08.10.2023

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Jon Fosse, este tradus în limba română de Ovio Olaru, lector în cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Scriitorul norvegian Jon Olav Fosse a primit joi cea mai înaltă distincție din partea Academiei Suedeze, Premiul Nobel pentru Literatură, 2023. Fosse este unul dintre cei mai cunoscuți autori contemporani, lucrările sale acoperind o multitudine de genuri literare, de la piese de teatru, romane și poezie până la eseuri și cărți pentru copii.

Autorul norvegian a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru „piesele și proză sa inovatoare, care dau viață celor nespuse”, după cum se arată în anunțul Academiei Suedeze.

Lucrările lui Fosse au fost traduse în peste 50 de limbi,

Lucrările celui mai recent laureat al Premiului Nobel pentru Literatură au fost traduse în peste 50 de limbi, inclusiv în limba română.

Traducerea primului roman în ediție românească, „Numele celălalt. Septologie I-II” îi aparține lui Ovio Olaru, lect. univ. dr. în cadrul Departamentului de Studii Anglo-Americane și Germanistice al ULBS, unde predă literatura germană și un curs facultativ de limbă norvegiană. Ovio Olaru este traducător din limbile norvegiană, daneză și islandeză.

O provocare în traducere

„Romanul lui Jon Fosse, Numele celălalt, este scris în „nynorsk”, tradus ca „noua limbă norvegiană”, care se bucură de un statut egal cu cel al celeilalte limbi oficiale a Norvegiei „bokmål” („limba literară”). Jon Fosse e cunoscut pentru dramaturgia minimalistă cu teme existențiale. O provocare în traducere a fost conservarea registrului religios și incantatoriu al frazei, fiindcă cele șapte volume ale romanului, care se întind pe durata a șapte zile, nu oferă niciun respiro”, a spus traducătorul.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase