Home » D:News » Care sunt cele cinci noi sporturi aprobate în programul Jocurilor Olimpice Los Angeles 2028

Care sunt cele cinci noi sporturi aprobate în programul Jocurilor Olimpice Los Angeles 2028

Care sunt cele cinci noi sporturi aprobate în programul Jocurilor Olimpice Los Angeles 2028
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.10.2023

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a aprobat includerea a cinci noi sporturi în programul Jocurilor Olimpce Los Angeles 2028.

Potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), cele cinci sporturi propuse de Comitetul de Organizare al competiției de la Los Angeles pentru ediția Jocurilor Olimpice din 2028 au fost aprobate la Sesiunea 141 a CIO de la Mumbai.

Este vorba de baseball-softball, cricket, lacrosse, fotbal american (flag football) și squash.

„Alegerea acestor cinci sporturi noi este în concordanță cu cultura sportivă americană”

Baseball-softball au făcut parte din program la mai multe ediții ale Jocurilor Olimpice, cel mai recent la Tokyo 2020. Cricketul a fost în programul Jocurilor Olimpice de la Paris 1900. Lacrosse a fost inclus în programul de la St Louis 1904 și Londra 1908. Fotbalul american ( flag football) și squash-ul își vor face debutul olimpic la LA28, arată COSR.

„Alegerea acestor cinci sporturi noi este în concordanță cu cultura sportivă americană și va prezenta lumii sporturile americane emblematice, aducând în același timp sportul internațional în Statele Unite. Aceste sporturi vor face unice Jocurile Olimpice LA28”, a declarat președintele CIO Thomas Bach. „Includerea lor va permite Mișcării Olimpice să implice noi comunități de sportivi și fani din SUA și de la nivel global”.

Unele dintre cele mai populare sporturi din SUA și din lume

„Am crezut în această oportunitate incredibilă de a crea în Los Angeles cele mai convingătoare Jocuri, nu doar pentru noi, ci și pentru lume. Programul sportiv olimpic, în întregime, reflectă această convingere a noastră”, a declarat președintele LA28 Casey Wasserman.

COSR notează că această selecție de sporturi este rezultatul unui proces de analiză amănunțită, bazat pe criterii de evaluare stabilite înainte de începerea procesului, inclusiv egalitatea de gen. S-a luat în considerare utilizarea facilităților existente, care implică o gamă largă de comunități sportive atât din Statele Unite, cât și la nivel global, și care încorporează unele dintre cele mai populare sporturi din Statele Unite și din întreaga lume.

„Programul fiecărei discipline a fost aprobat de Comitetul Executiv CIO din 13 octombrie 2023”

Sesiunea CIO de la Mumbai a susținut, de asemenea, recomandările făcute de Comitetul Executiv CIO cu privire la statutul pentatlonului modern și halterelor, care nu făceau parte din programul sportiv inițial pentru LA28.

„În urma deciziei sesiunii CIO de a retrage recunoașterea Asociației Internaționale de Box (IBA), CIO nu a recunoscut un alt organism de conducere pentru boxul olimpic. Prin urmare, Comitetul Executiv al CIO a decis că orice decizie privind includerea boxului în programul sportiv LA28 este pusă în așteptare, așa că nu a fost discutată acest lucru de către Sesiunea CIO de la Mumbai. Celelalte 28 de sporturi care fac parte din programul olimpic LA28 au fost aprobate de Sesiunea CIO din februarie 2022. Programul fiecărei discipline a fost aprobat de Comitetul Executiv CIO din 13 octombrie 2023, în timp ce programul de competiții și cotele de sportivi vor fi finalizate după Paris 2024. Comisia de Programe a CIO va lucra acum pentru a se asigura că cifrele finale ale cotelor de sportivi pentru Jocurile Olimpice LA28 rămân rezonabile și sub cota totală pentru Tokyo 2020”, a transmis COSR.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase