Home » Știință » Iată medicamentul care păcălește organismul să creadă că face sport!

Iată medicamentul care păcălește organismul să creadă că face sport!

Publicat: 30.09.2023

Oamenii de știință sunt intrigați de medicamentul care păcălește organismul să creadă că face sport fără ca acesta să depună de fapt vreun efort fizic; dar, după cum vă puteți imagina, există și unele neajunsuri.

După cum se arată într-un comunicat de presă al Universității din Florida (SUA) despre noua cercetare, noul compus SLU-PP-332 a determinat șoarecii obezi să piardă din greutate, convingându-le aparent corpurile să intre în modul de antrenament de maraton, ceea ce duce la un metabolism mai rapid și mai multă energie și rezistență, totul fără a face exerciții fizice.

Medicamentul care păcălește organismul le spune practic mușchilor scheletici să facă aceleași schimbări pe care le vedeți în timpul antrenamentului de anduranță”, a spus Thomas Burris, profesor de farmacie UF care a condus cercetarea.

Cum funcționează medicamentul care păcălește organismul să creadă că depune efort fizic?

Se spune că SLU-PP-332 realizează acest lucru prin țintirea a ceea ce sunt cunoscute sub numele de proteine ​​EFF, care activează cele mai „consumatoare de energie” țesuturi ale corpului, cum ar fi creierul, inima și alți mușchi. EFF-urile sunt eliberate în mod natural în timpul exercițiilor fizice, dar până acum s-au dovedit evazive la stimularea cu medicamente.

„Când tratați șoarecii cu acest medicament, puteți vedea că metabolismul întregului lor organism începe să utilizeze acizii grași, ceea ce este foarte asemănător cu ceea ce se întâmplă atunci când oamenii țin post sau fac mișcare”, a spus Burris, conform Futurism.

Drept urmare, „animalele încep să piardă din greutate”, a spus cercetătorul.

Desigur, șoarecii nu sunt oameni, așa că nu avem idee cum i-ar influența medicamentul pe oameni. Iar cercetările anterioare privind potențialele tratamente similare nu au adus rezultate inspiratoare.

Cunoscută sub denumirea de „mimetice pentru exerciții”, această clasă de medicamente, în ciuda unor studii recente asupra beneficiilor lor, a fost de mult timp îndreptată către lumea medicamentelor pretinse miraculoase, și neaprobate de FDA, pentru pierderea de greutate și pentru rezistența la antrenament, care le promit utilizatorilor beneficiile exercițiilor fizice fără a depune efort.

O clasă de medicamente controversată

În 2018, când cercetătorii au prezentat o analiză a așa-numitelor mimetice de exerciții la o conferință de fiziologie, oamenii de știință critici au susținut că „terminologia pentru a descrie efectul oricărui compus oral care pretinde a avea proprietăți ‘asemănătoare exercițiilor’ ar trebui să se concentreze asupra gamei restrânse de căi biologice activate de orice agent dat, astfel încât specificitatea și răspunsul limitat la acel medicament să fie definite cu precizie” – deși, desigur, „SLU-PP-32” sau „EFF” nu sună la fel de bine ca „exerciții fizice într-o pastilă”.

În apărarea lui SLU-PP-332, acesta pare să fie diferit de predecesorii săi în ceea ce privește proteinele pe care le țintește și s-ar putea dovedi a fi mai benefic datorită acestui fapt, mai ales având în vedere că, în studiile pe șoareci, cercetătorii nu au găsit efecte secundare severe.

La fel ca Ozempic, Moujnaro și Wegovy, pe care lucrarea le citează în mod curios pe nume ca fiind revoluționare în tratamentul obezității și care au stimulat „o creștere a interesului, cercetării și finanțării pentru medicamentele care ar putea trata aceste boli metabolice prin diferite căi biologice”, acest potențialul mimetic al exercițiului ar putea, așa cum sugerează Burris de la UF, „menține oamenii mai sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc”.

Dar pe măsură ce încep cercetările ulterioare atât la șoareci, cât și la oameni, acest medicament ar putea la fel de bine și să se dovedească a fi doar un leac vrăjitoresc.

Vă recomandăm să citiți și:

Femeile sunt chirurgi mai buni decât bărbații, arată două mari studii

Premieră: Artrita a fost vindecată la o gorilă cu ajutorul celulelor stem

Test de cultură generală. De ce ne cade părul atunci când îl spălăm?

Momentul critic în care proteinele se transformă în boli precum Alzheimer, surprins în imagini

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase