Home » D:News » Singură țară în lume care nu are echipă națională de fotbal

Singură țară în lume care nu are echipă națională de fotbal

Singură țară în lume care nu are echipă națională de fotbal
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.10.2023

Există o singură țară în lume care nu are o echipă națională de fotbal, însă acest lucru s-ar putea schimba în curând. Insulele Marshall sunt stat suveran doar din 1986, iar acum visează să facă parte și din familia fotbalului mondial.

Insulele Marshall, un arhipelag pierdut în mijlocul Pacificului, este ultima țară de pe planetă recunoscută de ONU care nu are o echipă națională de fotbal și, până anul trecut, această țară nu avea nici măcar o ligă de amatori. Nu există terenuri de fotbal, iar cultura dominată de SUA a generat întotdeauna un interes scăzut pentru acest sport, notează bluewin.

Acest arhipelag de insule vulcanice din mijlocul Oceanului Pacific a fost ocupat de Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a devenit apoi un loc de teste nucleare americane (nu mai puțin de 66 între 1946 și 1958), devenind în cele din urmă o națiune suverană abia în 1986.

„Vrem să facem parte din preliminariile Cupei Mondiale”

Acum, locuitorii tânărului și micului stat, care a aderat la ONU în 1991 și a cărui suprafață este de doar 181,3 kilometri pătrați, ar dori să facă un nou pas înainte, de data aceasta pe plan sportiv, alăturându-se familiei fotbalistice mondiale cu propria echipă.

„Vrem să facem parte din preliminariile Cupei Mondiale”, explică directorul tehnic al mișcării fotbalistice din țară, Lloyd Owers.

„Pe plan personal, este o oportunitate de a face parte din ceva atât de măreț: singura țară din lume fără echipă națională”, a continuat Lloyd: „Știm că vrem să facem parte din preliminariile Cupei Mondiale. Vrem să facem parte din campionatul OFC, vrem să facem parte din fotbalul de masă. Cred că peste 10 ani, dacă vom continua în modul în care federația dorește să își urmărească obiectivele și ambițiile, nu există niciun motiv pentru care acest lucru să nu se întâmple”.

O populație de mai puțin de 60.000 de locuitori

În multe privințe, este surprinzător faptul că Insulele Marshall, cu o populație de puțin sub 60.000 de locuitori, nu au o echipă națională, în condițiile în care multe țări mai mici au o echipă națională. De exemplu, Insula Tuvalu, cu o populație de doar 12.000 de locuitori, are o echipă care este membră a Confederației de Fotbal din Oceania, care are 11 națiuni afiliate la FIFA, inclusiv Noua Zeelandă. În ciuda faptului că are doar 760 de cetățeni, Vatican City a reușit să alinieze o echipă în meciurile amicale internaționale. Insulele Feroe, a căror populație este apropiată de cea a Insulelor Marshall (52.000 de locuitori), participă la meciuri de calificare la Cupa Mondială și la Euro încă din anii 1990.

Originar din Oxfordshire, cu o experiență de antrenor care l-a dus în țări precum Canada, SUA și Suedia, Owers a primit sarcina de a pune bazele care vor duce fotbalul internațional în Insulele Marshall.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase